Ryż z warzywami ( Niby - Risotto )

autor: , kategoria: dania z ryżu, dieta South Beach , dodano: 2010-06-17
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ryż z warzywami ( Niby - Risotto )
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ryż z warzywami ( Niby - Risotto )

Składniki:

Przygotowanie:

1) pieczarki kroimy na nieduże kawałki i podsmażamy na oliwie, aż będą miękkie ( i ciemno brązowe )

2) paprykę paprykę kroimy w niewielką kostkę , podsmażamy na oliwie, jak już będzie miękką wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię

3) ryż wsypujemy na rozgrzany olej i smażymy aż stanie się przezroczysty, po czym zalewamy bulionem ( może być z kostki ), jak już nam bulion odparuje - doprawiamy solą, pieprzem, i kurkumą, po czym dodajemy nasze pieczarki , ryż i cukinie

4) mieszamy i podajemy na ciepło ;)


To jest wersja bezmięsna - jeśli ktoś posiada w lodówce pierś z kurczaka - może być gotowana lub poddana inne obróbce cieplnej - można dodać do ryżu - wówczas danie będzie konkretniejsze - choć i bez tego uważam, że jest treściwe ;)

    Śr. ocena: 4.88 / recenzji: 8 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • 28nana, 2010-06-17 09:09:58
    28nana
    sorry za ORTA - nie wiem co mnie zamroczyło - już wysłałam do moderacji

    mea culpa
    Komentarz
  • brzydula_81, 2010-06-17 14:37:34
    brzydula_81
    4
    Smaczny i szybki przepis na lekki obiad. Kurkuma-jak najbardziej komponuje sie z ryzem,nadajac mu piekny zolty kolor i aromat. Brakuje mi tylko jakiegos ostrzejszego smaku- moze mielona papryka chilli. W wersji bardziej pozywnej mozna dodac pokrojona kielbaske.
    dodaje do ulubionych
  • joaska_smile, 2010-06-17 15:57:58
    joaska_smile
    Fajny przepis ale "warzywa" pisze się przez RZ!
    Komentarz
  • charliee, 2010-06-17 18:06:24
    charliee
    0
    z kiełbaską jest super plus trochę więcej przypraw
  • joanasz, 2010-06-18 15:46:41
    joanasz
    1
    SUPER- uwielbiam - ja dodaje czesto starty zolty ser, po przypieczeniu sie tak fantastycznie ciagnie - niestety danie dla mnie narazie nadaje sie na uczte, ale sie juz zaslinilam, mniam.
    Narazie sobie grzecznie dukam
  • ewelline, 2010-07-28 17:00:12
    ewelline
    1
    to jest pyszne
  • plywok, 2010-09-13 11:02:25
    plywok
    a ja mam pytanie do podpunktu 3. czy ten ryż wrzucamy surowy\twardy\nieugotowan y na ten olej? on nie będzie nam strzelał z patelni ?
    Komentarz
  • 28nana, 2010-09-13 13:17:15
    28nana
    @ plywok: ten ryż SUROWY wrzucamy dosłownie na chwilkę - taż żeby nie zdążył się uprażyć ani przypalić . - jak tylko będziesz widziała że robi się przezroczysto - szklisty ( to trwa ok 30 - 40 sec ) wlewasz bulion
    Komentarz
  • plywok, 2010-09-13 14:42:19
    plywok
    2
    właśnie danie jem. dałam zwykły ryż i też dał radę. danie ładnie wygląda kolorystycznie. i smakuje również dobrze.zamiast kurkumy dałam curry. też ryż żółty i smaczny
  • anka_bunio, 2010-09-21 18:31:29
    anka_bunio
    1
    Chyba dodałam za dużo kurkumy. Popełniłam też błąd w przygotowaniu, bo smażyłam ryż razem z warzywami i przez to nie są takie świeże. Ocenię również następne podejście, bo jestem przekonana, że będzie lepiej Ogólnie - fajne danie.
  • NNaTT, 2010-09-22 15:24:25
    NNaTT
    0
    Przepis ok, zamiast pieczarek dodałam grzyby leśne, dodałam też kukurydzę, no i nie miałam kurkumy, ale smakowało bardzo dobrze
  • klada, 2011-10-27 22:37:23
    klada
    A pieczarki smażymy osobno, wrzucamy np. do miski, potem smażymy papryki z cukinią, czy można wszystko razem?
    Komentarz
  • monika3222, 2014-04-17 21:58:22
    monika3222
    0
    Bardzo dobre danie, co prawda trochę je zmodyfikowałam, ponieważ użyłam zwykłego ryżu, zamiast świeżych warzyw mrożone "warzywa na patelnię", ale ryż zrobiłam identycznie jak w przepisie i wyszło bardzo smaczne, polecam

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe