Miodownik

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2010-06-17
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Miodownik
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Miodownik
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Miodownik
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Miodownik
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Miodownik
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Miodownik
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Miodownik
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Miodownik
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Miodownik
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Miodownik

Składniki:

Przygotowanie:

Po kolei przyrządzamy: ciasto kruche, masę orzechową, krem i na końcu składamy całe ciasto, a więc....

Zaczynamy od ciasta kruchego:
1. Wszystkie składniki podane w przepisie na ciasto kruche łączymy i wyrabiamy ciasto. Ja najpierw wsypuję wszystkie suche składniki (mąka, cukier, soda oczyszczona), potem dorzucam posiekaną margarynę, rozcieram z nią ciasto palcami by się zaczęło zlepiać, następnie dodaję rozbełtane jajka, śmietanę, miód. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i mocno klei się do rąk, dodaję parę łyżek mąki. Ugniatam, wyrabiam ciasto.

2. Następnie ciasto dzielimy na trzy równe części.
Na papierze pergaminowym odpowiedniej wielkości (wysmarowanym margaryną) wałkujemy pierwszą część ciasta na placek. Placek nakłuwamy widelcem w paru miejscach, przekładamy go do blaszki (wysmarowanej margaryną) i pieczemy w temp. 180 st. na złoty kolor (zdj. 2). Drugi placek należy upiec w ten sam sposób. Gdy drugi placek będzie piekł się w piekarniku, zaczynamy robić masę orzechową, która będzie nam potrzebna do wylania na ostatni placek.

3. Orzechy włoskie (oczywiście bez łupinek) siekamy na małe kawałki lub trzymając je w torebeczce, lekko uderzamy tłuczkiem, by uzyskać z nich mniejsze części.

4. Wszystkie składniki podane w przepisie na masę orzechową (czyli margarynę, miód, cukier, orzechy) wrzucamy do rondelka, mieszamy aż do zagotowania, zdejmujemy z gazu.
Oczywiście przygotowując masę zaglądamy do naszego placka, który się piecze;) Uważamy by się nie przypalił, gdy będzie miał złoty kolor, wyjmujemy go z piekarnika i blaszki.

5. Następnie bierzemy się za przygotowanie trzeciego placka. Rozwałkowany wkładamy do blaszki, wylewamy na niego zrobioną masę orzechową. Z masy orzechowej powstanie taki karmel, który potem ładnie zastyga, oblepiając orzechy. Tak przygotowany trzeci placek wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 st przez ok. 30-40 min. (zdj. 3).

6. Bierzemy się za sporządzenie kremu. W tym celu, gotujemy kaszę w podanej ilości mleka, dodając cukier waniliowy. Ostawiamy do wystygnięcia. Następnie 200 gr margaryny zaczynamy rozcierać z cukrem (5 łyżek), dodając ostudzoną kaszę mannę.

7. Tak przygotowanym kremem przekładamy płaty ciasta (placek 1 - krem, placek 2 - krem, placek 3 z masą orzechową układamy na wierzchu, nie smarujemy go kremem).

I zrobione :D Latem ciacho wstawiam do lodówki na parę godzin, czasem na całą noc, by placki nieco zmiękły od kremu. A gdy ciacho robię w czasie innej pory roku, gdy żar nie leje się z nieba;P, zostawiam je na noc na blacie kuchennym, wtedy znacznie lepiej krem przesiąka do placków.

:) Smacznego!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Komentarze

  • brzydula_81, 2010-06-17 14:28:31
    brzydula_81
    2
    Ciasto jest megasmaczne chociaz troche trzeba sie natrudzic z pieczeniem trzech plackow to jednak efekt rekompensuje. Najlepsze jest na drugi a nawet trzeci dzien jak placki zmiekna i nawilgna od masy. Ja od jakiegos czasu robie modyfikacje tego ciasta - zastapilam mase orzechowa masa grysikowa i smaruje placki powidlem. Na wierzchu robie polewe z czekolady. jak zrobie to wrzuce.
    dodaje do ulubionych
  • Niuniuska, 2010-06-17 22:45:39
    Niuniuska
    Dokładnie, najlepiej gdy ciacho postoi sobie trochę, wtedy jest bardziej miękkie i rozpływa się w ustach A co do Twojej modyfikacji, to robię też bardzo podobne z dżemem śliwkowym, orzechami i masą karpatkową ;-) Czekam na Twoje ciacho i już mi ślinka cieknie
    Komentarz
  • ewelline, 2010-07-30 13:14:08
    ewelline
    1
    U mnie to ciasto nazywa się orzechowiec lub ciasto sodowe jest niesamowicie smaczne!!!
  • Luciana, 2010-09-28 13:29:24
    Luciana
    uwielbiaaam to ciasto moja ciocia takie robi, jest po prostu przepyszne.
    Komentarz
  • nkimi, 2011-04-13 12:00:51
    nkimi
    kocham miodownik i mój brat tak samo... albo nawet bardziej;P najlepsza z tego wszystkiego jest warstwa orzechów można sobie na niej zęby połamać ale jak smakuje ;]
    Komentarz
  • Emilia211, 2011-08-25 14:01:16
    Emilia211
    1
    pyszności

    bardzo dobry przepis
  • Julusienka, 2012-10-04 13:18:04
    Julusienka
    wyglada naprawde smakowicie, a w smaku pewnie niebo w gebie))
    Komentarz
  • adusiadu, 2012-10-06 13:26:49
    adusiadu
    0
    Czytelnie i klarownie wszystko opisane. Ciasto pyszne i proste w przygotowaniu
    Apetyczne zdjęcia.
    Robi się szybko i szybko znika z blachy ^^

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem