Babka Tygrys

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2010-06-17
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Babka Tygrys
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Babka Tygrys
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babka Tygrys
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babka Tygrys

Składniki:

Przygotowanie:

Na początku tylko powiem, że babka jest bardzo łatwa do przygotowania, a po upieczeniu wilgotna, a nie sucha jak to zwykle przy babkach bywa;).

Białka ubić z cukrem mikserem, dodać żółtka, wlewać na przemian olej i gazowaną wodę. Potem dodać mąkę z proszkiem i zmiksować.

Podzielić ciasto na 2 części. Do jednej dodać jeszcze 2 łyżki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao.

Ciasto lać do tortownicy na przemian, czyli na środek trochę ciemnego na to trochę jasnego itd.

Piec ok. 30-40 min w 180 stopniach.

    Śr. ocena: 4.80 / recenzji: 15 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • gsk, 2010-06-17 20:11:11
    gsk
    3
    Ja znam ta babke jako Zebra. Jest pycha bo nie wysycha szybko ale właściwie i tak za szybko się ją zjada żeby stwierdzić czy szybko wysycha czy nie
    nie staje w gardle jak niektóre babki bo jest mięciutka
  • marissima, 2010-06-17 21:24:49
    marissima
    1
    rewelacyjne wzorki a babka to jedno z moich ulubionych ciast a pozatym zawsze się udaje
  • albin_ek, 2010-06-20 18:49:20
    albin_ek
    2
    przepis świetny, babka przepyszna!
  • ankaa86, 2010-08-04 16:40:51
    ankaa86
    1
    Ja również znam tą babkę jako Zebra. Pyszne ciasto i zawsze się udaje. Tylko zamiast wody dodaję oranżadę białą.
  • tonieani, 2010-08-19 12:40:15
    tonieani
    1
    smaczna
    daję 5 gwiazdek za super jasny przepis i zero problemów z wypiekiem
    u mnie się piekło koło 60 minut
  • m_ilka17, 2010-08-26 16:25:09
    m_ilka17
    Cieszę się, że smakuje, to jedna z moich ulubionych babek. A czas pieczenia zależy pewnie od piekarnika
    Komentarz
  • asioollka, 2010-08-27 11:12:26
    asioollka
    1
    przepyszna babka, choć strasznie nabrudziłam w kuchni podczas wlewania ciasta na zmianę : ) ale wszystkim smakowało i to najważniejsze.
  • kropka75, 2010-09-03 18:13:01
    kropka75
    1
    Śliczna.
    Bardzo lubię mieszana babki, takie są najlepsze. Dodaję do ulubionych i niebawem upiekę.
    Aż mi ochota przyszła, ale nie mam mineralki w domu gazowanej. Musi poczekać jeszcze chwilkę.
  • hederahelix, 2010-09-08 11:39:56
    hederahelix
    1
    super przepis- jest tak dobre, ze pochłonęłam już prawie całe od wczoraj
  • Amelia787, 2010-09-09 16:45:20
    Amelia787
    1
    przepyszne! właśnie wyjęłam ciasto z piekarnika... rewelacja!!! wyszło idealne, dokładnie wg przepisu
    dziekuję za ten cudny przepis ))
  • m_ilka17, 2010-09-11 14:05:07
    m_ilka17
    Miło mi, że się Wam tak spodobał ten przepis. Lubię piec właśnie takie nieskomplikowane, a przy tym pyszne ciasta.
    Komentarz
  • Malenkabassa, 2010-09-17 16:05:04
    Malenkabassa
    1
    pikla sie dluzej niz 40min chyba z godzine ale warta robienia!!! daje 5
  • dooro, 2010-11-11 09:12:44
    dooro
    0
    Zrobiłam wczoraj wieczorem, owszem nie wyszła tak ładnie jak na zdjęciu, ale chyba dlatego, że za dużo zrobiłam masy ciemnej i mi się pozlewało dość. Wydaje mi się, że babka nie ma za bardzo smaku, moim zdaniem moglibyśmy dodać aromaty. Piekła się dłużej.. Jestem średnio zadowolona
  • lily92920, 2010-11-11 22:17:34
    lily92920
    -2
    Fajna, napewno wypróbuje
  • iguaa, 2010-11-12 09:39:00
    iguaa
    -1
    wczoraj zrobiłam i wszystkim bardzo smakowała. łatwa w zrobieniu, ale rzeczywiście piecze się dłuzej niż 40min. Ja piekłam ok. 1h. pozdrawiam!
  • m_ilka17, 2010-11-12 18:01:24
    m_ilka17
    W takim razie ja mam chyba jakiś inny piekarnik, bo u mnie jej pieczenie trwa naprawdę około 40 min.

    Dooro ja nie przepadam za sztucznymi aromatami, ale jak kto lubi A żeby wyszły ładne pręgi to myślę, że ciasto trzeba wylewać na przemian bardzo małymi porcjami, ale jest z tym trochę zachodu i ja aż tak się nigdy nie bawię, bo na szczęście na smak nie ma to wpływu

    Cieszę się, że pozostałym osobom smakowało
    Komentarz
  • agus87, 2011-01-15 14:41:29
    agus87
    1
    wszystko okej, babka pyszna
    ale 40 minut nie starczylo na ta babke
    w 180 stopniach musialam ja piec godzine
  • Francuska Fantazja, 2011-08-18 10:30:54
    Francuska Fantazja
    1
    Upiekłam babkę przedwczoraj wieczorem, a dziś rano zjadłam ostatni kawałek. Znikła w mgnieniu oka Jest naprawdę pyszna, nie jest sucha i łatwo ją zrobić. Musiałam ją jednak piec godzinę w 200stopniach. Każdemu polecam, nawet takim laikom jak ja

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe