Pieguski

autor: , kategoria: ciasteczka , dodano: 2010-06-17
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieguski
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pieguski

Składniki:

Przygotowanie:

Masło ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wbijamy jajko i jeszcze chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką.

Czekoladę kroimy na małe kawałki i wsypujemy do ciasta inne dodatki, których ilość i wybór jest oczywiście dowolny.

Blachę posypujemy mąką i kładziemy łyżką kulki ciasta oddalone od siebie, bo podczas pieczenia się trochę rozleją;). Wielkość zależy od upodobań.

Pieczemy 10-15 min w 180 stopniach. Długość pieczenia zależy oczywiście od tego jak duże są ciastka;).

    Śr. ocena: 4.10 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • marissima, 2010-06-17 21:25:50
    marissima
    ciekawe ciekawe
    Komentarz
  • Kasiulek2, 2010-09-23 14:43:19
    Kasiulek2
    -2
    Ciasteczka dobre. Ale robi się je beznadziejnie już raz podobne robiłam. ciasto klei się niemiłosiernie do rąk,ciężko jest wymieszać już na końcu tą czekoladę i rodzynki z resztą. możliwe,że wam wyjdzie inne,może jakieś złe proporcje wzięłam-chociaż wątpię:P
  • m_ilka17, 2010-09-23 20:56:23
    m_ilka17
    Kasiulek2 a robiłaś te ciastka według mojego przepisu skoro je oceniasz? Chyba nie, albo nie doczytałaś sposobu przygotowania, skoro męczyłaś się wyrabiając je ręka... Napisałam przecież, że ciasto początkowo się miksuję a potem miesza łyżką. Jak dla mnie to są jedne z łatwiejszych ciastek do zrobienia, a zawsze wszystkim smakują i pytają o przepis, do którego jeszcze nie było zastrzeżeń.
    Komentarz
  • Kasiulek2, 2010-09-26 19:28:28
    Kasiulek2
    Oczywiście,że oceniając Twój przepis najpierw z niego skorzystałam!!(wiadomoś ć,że już kiedyś robiłam podobne nie ma tu nic do rzeczy) I robiłam dokładnie tak jak napisałaś, a zaczęłam mieszać ciasto ręką, bo łyżka po prostu mi stawała takie było gęste.
    Poza tym ciasteczka są pyszne i na pewno jeszcze kiedyś postaram się je zrobić,może tym razem coś pójdzie lepiej:P
    Komentarz
  • LinusiaCinusia, 2010-09-27 13:00:01
    LinusiaCinusia
    -2
    robiłam. wyszły świetne
  • m_ilka17, 2010-09-27 20:34:10
    m_ilka17
    Kasiulek2 to nie wiem dlaczego tak ciężko Ci je było wymieszać, ciasto jest gęste, ale zawsze się jakoś udało mi je wymieszać. Go z tymi bakaliami nie trzeba jakoś dokładnie mieszać tylko tak, żeby się trochę połączyło. Aha i zauważyłam że im więcej bakalii, tym trudniej je wymieszać, ale ja zawsze daje dużo Może następnym razem łatwiej Ci będzie je zrobić, ale cieszę się, że chociaż smakowały

    LinusiaCinusia cieszę się, że Tobie też smakowały.
    Komentarz
  • Doti_, 2010-09-27 22:20:31
    Doti_
    1
    Zrobiłam te ciastka i faktycznie ciężko się miesza, ale ja wszystko zwaliłam na mikser ;P Tylko czekoladę wmieszałam sama. Nie wiem jednak dlaczego ciastka wyszły mi miękawe... Może były za grube? Bałam się jednak piec dłużej, żeby ich nie spalić. Co do smaku to nawet mi smakowały, ale rodzicom bardzo
  • m_ilka17, 2010-09-28 23:03:08
    m_ilka17
    Nie wiem czemu Wam to mieszanie sprawia tyle problemów. Ja nigdy nie miałam z tym problemów, to ciasto po zmiksowaniu, jak później dodajemy mąkę i proszek to już nie musi być mega dokładnie wymieszane, a z wmieszaniem dodatków to już w ogóle się nie cackam. Później każde ciastko robię z tak mniej więcej łyżki stołowej ciasta. Chociaż jak mi się nie chce piec za dużo to robię nawet 2 razy większe niż są tu pokazane na zdjęciu i zawsze mi kruche wychodzą. Ciastka muszą być upieczone na złoty kolor, te na zdjęciu są nawet trochę za blade, ale ja takie lubię.
    Komentarz
  • tuturutu, 2010-11-04 19:50:21
    tuturutu
    1
    robiłam - są świetne.
    miesza się łatwo, wszystko super, tylko .. musiałam nawalić strasznie dużo mąki, bo inaczej rozpływały się do jednego wielkiego ciacha - pierwsza ' próbna ' seria wyszła dość tłusta.. po ogarnięciu wszystkiego na nowo [tj lekkiej zmianie proporcji ' na oko '] wyszło tak jak należy
  • m_ilka17, 2010-11-12 18:07:16
    m_ilka17
    tuturutu Czasami chyba to zależy od typu mąki ile jej trzeba wsypać, ja zawszę sypię tyle ile w przepisie. Cieszę się, że finalna wersja Ci wyszła i że Ci smakowało
    Komentarz
  • dooro, 2011-06-25 13:32:25
    dooro
    2
    zrobiłam wczoraj pierwszy raz, faktycznie było na koniec trochę ciężko ale do przejścia, i faktycznie trudno było nałożyć na blaszkę bo strasznie się kleiło. pierwsza partia się posklejała i stworzyła prawie jedną warstwę Moim zdaniem trochę za słodkie, ale tak to bardzo dobre

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem