Sernik na zimno Mamy Iwonki

autor: , kategoria: serniki , dodano: 2010-06-17
  • Sernik na zimno Mamy Iwonki

Składniki:

  • jajka [4 szt.]
  • cukier [1 szklanka]
  • serek homogenizowany [4 op.] (op. 200-250 g)
  • sól [1 szczypta]
  • rodzynki
  • biszkopty [2 op.]
  • winogrona (na wierzch)
  • masło [1 op.] (250g roślinne)
  • aromat arakowy do ciast (lub rumowy)

Przygotowanie:

1. 4 żółtka i pół szklanki cukru ubijamy jak kogel mogel

2. dodajemy masło - prawdziwe lub roślinne 250g

3. miksujemy

4. dodajemy serki homogenizowany (tyle ile jajek tyle serków homogenizowanych - w tym przypadku 4 po 200-250g)

5. oddzielnie ubijamy pianę z tych 4 białek - szczypta soli - jak sztywne dodajemy powoli cukier (pół szklanki, może być puder)

6. zapach arakowy lub rumowy - parę kropli lejemy po ściance, żeby się nie zważył

7. łączymy mieszając - białka dodając do sera

8. opcjonalnie dodajemy rodzynki wcześniej namoczone we wrzątku

9. nakładamy do tortownicy: warstwa biszkoptów, warstwa serka, biszkopty, serek i do lodówki (2 godziny)

10. po wierzchu sypiemy rodzynkami i winogronami.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sernik wiedeński

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem