Ciasto Łaciate vel. Kupkowe ;)

autor: , kategoria: ciasta biszkoptowe , dodano: 2010-06-17
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Ciasto Łaciate vel. Kupkowe ;)
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Ciasto Łaciate vel. Kupkowe ;)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto Łaciate vel. Kupkowe ;)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto Łaciate vel. Kupkowe ;)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto Łaciate vel. Kupkowe ;)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto Łaciate vel. Kupkowe ;)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto Łaciate vel. Kupkowe ;)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto Łaciate vel. Kupkowe ;)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto Łaciate vel. Kupkowe ;)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto Łaciate vel. Kupkowe ;)

Składniki:

  • cukier [1.5 szklanki] (masa podstawowa)
  • mąka pszenna [1.5 szklanki] (masa podstawowa)
  • oliwa [0.75 szklanki] (masa podstawowa)
  • proszek do pieczenia [2 łyżeczki] (masa podstawowa)
  • jajka [8 szt.] (z tego: 8 białek i 3 żółtka do masy podstawowej i 5 żółtek do części pierwszej masy)
  • mąka pszenna [2 łyżki] (pierwsza masa)
  • kisiel [1 op.] (czerwony, np. malinowy bez dodatku cukru - druga masa)
  • mak [2 łyżki] (suchy, - trzecia masa)
  • kakao [1.5 łyżki] (czwarta masa)
  • śmietana kremówka [1 op.] (30%, ok. 400-500 ml - krem)
  • cukier puder [2 łyżki] (krem)
  • galaretka [2 op.] (cytrynowe - krem)
  • woda [1.5 szklanki] (wrzątek - krem)

Przygotowanie:

Trochę trzeba pobawić się z tym ciastem, ale jaki ciekawy "kupkowy" efekt wizualny :-)

Robimy masę podstawową: 8 całych jajek rozdzielam do oddzielnych misek na 8 białek, 5 żółtek i 3 żółtka.
8 białek ubijam na sztywno, potem dodaję stopniowo cukier (by białka nie opadły), ubijając dalej wrzucam 3 żółtka, ubijam do uzyskania gęstego puchu. Następnie wyłączam mikser i mieszając powoli dodaję na przemian trochę oleju i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszam łyżką delikatnie na jednolitą masę, którą dzielę na 4 części. Używam do tego 4 misek i chochelki do zupy, nakładam za jej pomocą do każdej miseczki równą ilość masy.
Następnie do:
I. Pierwszej miski z masą – dodaję 5 pozostałych żółtek i 2 łyżki mąki, mieszam na jednolitą masę, wylewam na blachę (wysmarowaną margaryną i wysłaną papierem śniadaniowym)
II. Drugiej miski – dodaję czerwony kisiel bez cukru, mieszam i tak przygotowaną masę układam za pomocą łyżki„kupkami” na wylaną wcześniej białą masę
III. Trzeciej miski – dodaję 2 łyżki suchego maku, mieszam, układam na „kupki” czerwone :-)
IV. Czwartej miski – dodaję 1,5 łyżki kakao, układam na „kupki” z makiem ;-)
Tak przygotowane łaciate ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika (180 st.), do uzyskania złocistej barwy, po czym ciasto kroję wzdłuż na dwie równe części.

Zabieram się do przygotowania kremu:
2 galaretki cytrynowe wrzucam do miski, zalewam 1,5 szklanki wrzątku. Mieszam by galaretka dobrze się rozpuściła. Studzę galaretkę, wsadzając ją do lodówki lub zimnej wody.

Opakowanie śmietanki 30% (400-500 ml) ubijam mikserem na gęsty puch, dalej ubijając, dodaję stopniowo 2 łyżki cukru pudru. Wyłączam mikser, do ubitej śmietany dodaję ostudzoną dobrze galaretkę, mieszam całość. Tak przygotowany krem odstawiam na chwilę do lodówki do momentu gdy zacznie lekko tężeć, wtedy wylewam go na dolną część ciasta i przykrywam drugą połową. Wstawiam do lodówki by masa zastygła.

Zdj 1. - kawałek ciasta
Zdj 2. - przekrojona "kupka" :D
Zdj 3. - przekrojone upieczone ciacho
Zdj 4. - widok na ciacho z góry
Zdj 5. - wylane "kupki" przed pieczeniem ;-)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Niuniuska, 2010-06-17 22:46:10
    Niuniuska
    łeee, ucięło mi kawałek ciacha
    Komentarz
  • Carrolyn, 2011-06-17 13:54:13
    Carrolyn
    szybkie pytanie . Na jaką blachę są to proporcje?
    Komentarz
  • kiniulkaka, 2011-07-23 13:18:23
    kiniulkaka
    nie ma podanego czasu pieczenia, "złocista barwa" może być na górze, a w środku ciasto może być surowe..
    Komentarz
  • kiniulkaka, 2011-07-23 14:53:16
    kiniulkaka
    ciasto siedzi w piekarniku, ale tak jak podejrzewałam:
    !. podział na miski: nie można masy podzielić na 4 różne części gdyż masy podstawowej jest bardzo mało (praktycznie ledwo zakrywa dno blachy) a całej reszty mas jest za dużo - pomimo tego, że zrobiłam podwójne "kupki" mas i tak zostało sporo..
    2. Autorka przepisu zapomniała o podstawowych prawach fizyki i tak ciasto najbardziej gęste (z kakao) jest na samej górze, co powoduje, że "ucieka" na dół blachy, po 10 minutach pieczenia za górze jest sama podstawowa masa (najrzadsza)
    3. nie można wsadzać gorącego garnka z galartką - lodówkę szlag trafi (nie próbowałam, ale czytałam instrukcję lodówki
    4. Nie trzeba wyłączać miksera, gdy do masy podstawowej dodaje się mąkę, olej i proszek do pieczenia - białka już nie opadną a mikserem na małych obrotach lepiej się wymiesza i szybciej
    5. do kremu wystarczy 1 galaretka, pewnie chodziło o to, że 2 szybciej się zżelują, ale jeśli galaretkę zrobimy najpierw, to nie będzie z tym problemu.

    Podsumowując mój komentarz - pomysł na wygląd ciasta bardzo dobrzy, ale należy popracować nad wykonaniem i doborem mas
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe