Lamingtony - czyli australijska kostka kokosowa

autor: , kategoria: ciasta biszkoptowe , dodano: 2010-06-18
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Lamingtony - czyli australijska kostka kokosowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Lamingtony - czyli australijska kostka kokosowa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Lamingtony - czyli australijska kostka kokosowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Lamingtony - czyli australijska kostka kokosowa

Składniki:

Przygotowanie:

BISZKOPT
Możecie użyć swojego sprawdzonego przepisu, lub... podaję mój:
Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę. Gdy będzie już sztywna powoli dosypywać cukier ciągle ubijając. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Żółtka wymieszać z łyżką octu, dodać do białek i ostrożnie połączyć. Do jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać na gładką masę. W trakcie mieszania dodać kilka kropelek ulubionego aromatu do ciast. Wlać do przygotowanej wcześniej blachy/tortownicy (wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą) i piec ok. 30-40 min w temp. 180 stopni. Sprawdzać co by się nie przypiekł za bardzo no i czy nie jest surowy - wykałaczka.
Odstawić do ostygnięcia.

LUKIER KAKAOWY
Wrzucić do miseczki (w sumie to do niskiej i szerokiej miski będzie najwygodniej) masło (w temp. pokojowej), cukier puder i kakao. Zalać to wrzątkiem i dokładnie wymieszać aż masło całkowicie się rozpuści. W razie problemów wspomóc się kąpielą wodną ;)

Do innej miseczki wsypać wiórki kokosowe (można też użyć drobniutko posiekanych orzechów).

Ostudzony biszkopt pokroić w kostkę. Może być większa np. 10x10 cm, ale może być mniejsza, np. 4x4 cm. Brać kostkę moczyć z każdej strony w lukrze czekoladowym (im dłużej trzymamy zanurzoną kostkę, tym bardziej nasiąknie) a następnie obtaczyć we wiórkach kokosowych/orzechach.
Układać na talerzyku w piramidkę.
Pyszny dodatek do kawy.

Bon Appetit ;)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • cerveza, 2010-06-18 10:32:38
    cerveza
    0
    Babcia często takie piekła, nawet nie wiedziałam, że przepis pochodzi z Australii Testowałam mnóstwo razy, więc śmiało mogę ocenić na 5
  • mooonik, 2010-06-18 11:04:02
    mooonik
    ooo, prawie takie same jak moje
    Komentarz
  • kasica6662, 2010-06-18 12:58:30
    kasica6662
    wygląda apetycznie, trzeba będzie "ukręcić" kiedyś
    Komentarz
  • daget, 2010-06-18 14:38:02
    daget
    2
    Kostki sa rewelacyjne, o ile ktos lubi wiórki . I dokładnie takie na mały kęs. Doskonałe na przyjecie albo posiadówkę u przyjaciółki. Jest troche zabawy z tym maczaniem w lukrze i katastrofa czekoladowa nie unikniona, ale zabawa jest przednia.
    Robilismy z mezem, ufafralismy pol kuchni ale zrobimy raz jeszcze.
  • ulciak85, 2010-06-21 08:50:01
    ulciak85
    Moonik, dopiero teraz zauważyłam - prawie identyczne
    Daget - jak ktoś nie lubi kokosa to może z drobniutko posiekanymi orzeszkami będzie pasowało... Zabawy zawsze jest co nie miara zwłaszcza jak się 2 osoby za to wezmą
    Komentarz
  • Beata_Batumi, 2011-09-23 11:04:39
    Beata_Batumi
    1
    Kiedyś moja mama miała fazę na te kokosanki- pyszne zapychacze!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem