Jabłecznik z budyniem i kisielem wersja. 1

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2010-06-18
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jabłecznik z budyniem i kisielem wersja. 1
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jabłecznik z budyniem i kisielem wersja. 1
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jabłecznik z budyniem i kisielem wersja. 1
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jabłecznik z budyniem i kisielem wersja. 1
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jabłecznik z budyniem i kisielem wersja. 1
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Jabłecznik z budyniem i kisielem wersja. 1

Składniki:

Przygotowanie:

CIASTO:

Masło/margarynę kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do dużej miski.
Dodaję do tego obie mąki (ale może też być tylko jedna pszenna, robiłam i też się sprawdziła) i proszek do pieczenia.
W palcach rozcieram masło i mąki na piasek ALE NIE ZAGNIATAM !
Żółtka oddzielam od białek.
Żółtka ubijam z 1/2 szkl.cukru + cukrem waniliowym na puszystą białą masę.
Dodaję do miski z mąką i masłem i dopiero teraz zagniatam.
Ciasto dzielę na 3/4 i 1/4.
3/4 wędruje do lodzi, a 1/4 do zamrożenia.

MASA Z JABŁEK:

Jabłka obrać i pokroić na małe cząstki.
Zasypać je 1/2 szkl.cukru i dwoma opakowaniami kisielu.
Kisiel najlepiej, aby był czerwony, bo wtedy widać fajny kontrast w cieście.
Mieszamy całość i czekamy, aż puści trochę soku.
Najlepiej masą jabłkową zająć się na samym początku :)

MASA BIAŁA:

Białka ubijamy na sztywną masę.
Pod koniec dodajemy 1/2 szkl.cukru i ubijamy dalej chwilkę.
Dodajemy 2 opakowania budyniu białego. Może to być waniliowy, śmietankowy, kokosowy czy też bananowy.
I ubijamy jeszcze chwilę aby się połączyło.

Tortownicę (ja dałam 28cm) smarujemy tłuszczem i sypiemy bułką.
Wykładamy na dno ciasto z lodówki.
Może się ślizgać na posmarowanej formie, ale wszystko jest do opanowania.
Generalnie powinno się ciasto rozwałkować i tak wkładać do formy, ale ja urywam kawałki i "wyklejam" nimi dno formy.
Na ciasto wykładamy masę jabłkową.
Na masę jabłkową wykładamy masę białą budyniową.
A na masę budyniową ścieramy na tarce na grubch oczkach nasze 1/4 ciasta zmrożonego.

Piekarnik rozgrzewamy do 180C (termoobieg) i pieczemy 50 min.

* jeżeli dołożymy 1 jajko i po 1/2 szkl.z każdej mąki to ciasto można zrobić w dużej formie podłużnej.
* ilość porcji zależy od sposobu krojenia i ilości chętnych
* ciasta zmrażamy po to aby łatwiej było nam zrobić "kruszonkę".ale robiłam też bez schładzania i wyszło równie dobre :).Tylko gorzej się je trze.

    Śr. ocena: 4.57 / recenzji: 7 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 16

Komentarze

  • Sensuel, 2010-06-18 12:18:47
    Sensuel
    Standardowo nie wszystko się zapisało.
    JAJEK ma być 4 szt.
    CUKRU WANILIOWEGO - 3 łyżeczki
    Komentarz
  • vild, 2010-06-18 21:45:52
    vild
    1
    sensuel, tak patrze i czytam i mysle, ze znam ten przepis z dziecinstwa. u mnie nazywal sie "skubaniec". twoj przepis jest lekko zmodyfikowany ale wyglada po prostu smacznie
  • Sensuel, 2010-06-18 22:35:33
    Sensuel
    Dziękuję ci za miły komentarz .Ciasto jest naprawdę smaczne także zachęcam do zrobienia,bo warto
    A też słyszałam już o tym "skubańcu".
    Komentarz
  • cerveza, 2010-06-21 15:38:07
    cerveza
    1
    Jadłam to ciasto i jest ono absolutnie genialne - słodycz budyniu, przełamana soczystym jabłkiem. Polecam spróbować, naprawdę warto
  • Sensuel, 2010-06-21 15:46:33
    Sensuel
    cerveza...miło mi czytać takie komentarze
    Komentarz
  • alexa1307, 2010-06-22 18:31:57
    alexa1307
    Napewno zrobie bo takiej wersji jeszcze nie jadlam.
    Komentarz
  • zimnaaga, 2010-07-25 09:39:05
    zimnaaga
    1
    Jedno z najlepszych ciast, jakie jadłam! W dodatku ciasto zagniata sie z dziecinną łatwoscią dzięki temu, że żółtka miksuje sie najpierw z cukrem, a dopiero potem dodaje do mąki. Świetny przepis.
  • orange blossom, 2010-11-12 10:11:09
    orange blossom
    2
    Robiłam wczoraj wieczorem, przepyszny ! Zniknęło już pół blachy Robi się go łatwo, a smak naprawdę wynagradza proces przygotowywania i obserwowania jak rośnie w piekarniku ;D
    Uwielbiam twoje przepisy Sensuel
  • kapselkaa, 2011-11-20 21:03:51
    kapselkaa
    Hejka. W składnikach podałaś: 1szk cukru do ciasta. Potem w przepisie czytam, dodać 1/2 szkl cukru. Moje pytanie: co w takim razie z pozostałym cukrem? Pozdrawiam i czekam na odp.
    Komentarz
  • Tereskaa, 2012-10-13 18:45:59
    Tereskaa
    0
    Dziś upiekłam to ciasto i jestem nieco zawiedziona, bo w piance czuć mączkę z budyniu, psuje to cały efekt tego ciasta, które poza tą pianką jest przepyszne.
  • mysza88, 2012-10-17 09:12:34
    mysza88
    na koniec dopisałas że jak sie doda troche składników to bedzie dobre na duza blache tak? bo posiadam tylko podłużną duża, czyli mam tylko dodac 1 jajko i np. 1 cała szklankę mąki tortowej?
    przymierzam się do upieczenia go
    Komentarz
  • MartaKk, 2012-11-09 12:11:43
    MartaKk
    0
    Cisto pyszne!! Piekłam je juz kilka razy. Ja dodaję jeden budyń i jeden kisiel, wtedy nie mącznego posmaku.
  • Anabellita, 2013-03-17 13:19:35
    Anabellita
    0
    Właśnie wcinam cieplutką szarlotkę Ciasto ładnie wyrosło i jest bardzo dobre. Nie wiem tylko dlaczego podczas zagniatania ciasto było rzadkie i bardzo kleiło się do miski i do rąk. Dosypałam trochę mąki i po problemie POLECAM ten przepis. Ja na pewno zrobię je jeszcze raz.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem