Kopa

autor: , kategoria: ciasta z masą , dodano: 2010-06-18
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kopa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kopa

Składniki:

  • cukier waniliowy
  • białko z jajka [5 szt.]
  • wiórki kokosowe [20 dag]
  • cukier [1 szklanka]
  • pomarańcze [5 szt.]
  • brzoskwinie [1 op.] (puszka)
  • ananas [2 op.] (puszka)
  • czekolada gorzka [1 ] (tabliczka)
  • orzechy [10 dag] (posiekane)
  • rodzynki [10 dag]
  • śmietana kremówka [1 l]
  • fix do śmietany [4 op.]
  • cukier puder
  • migdały (do dekoracji)
  • czekolada (do dekoracji)
  • orzechy (do dekoracji)
  • spirytus [100 g]

Przygotowanie:

Upiec kokos z 5 białek, 20 dag kokosu i 1 szkl cukru-ostudzić. Pokroić w kostkę 5 pomarańczy, 1 puszkę brzoskwiń, 2 puszki ananasa. Rozdrobnić lub drobno połamać tabliczkę gorzkiej czekolady.
W soku z brzoskwiń rozprowadzamy ok 100 g spirytusu.

Bierzemy trzy głębokie talerze. Na dole układamy kawałki kokosu maczane w soku z alkoholem, następnie dajemy wszystkie - warstwami - przygotowane składniki. Powtarzamy. Znów warstwa kokosu maczana w alkoholu i wszystkie składniki do wykorzystania wszystkiego.

Na talerzu formujemy z tego kopiec. Skrapiamy spirytusem i dzień wcześniej wkładamy do lodówki.

Przed podaniem ubijamy 1 litr śmietany z dodatkiem cukru pudru, cukru waniliowego, i 4 śmietan fiksami. Dekorujemy szprycą kopce. Posypujemy migdałami, połamaną czekoladą, rozdrobnionymi orzechami

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z pigwą

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem