Ryba po grecku

autor: , kategoria: ryby , dodano: 2010-06-18
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ryba po grecku
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ryba po grecku
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ryba po grecku
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ryba po grecku
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ryba po grecku
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ryba po grecku

Składniki:

Przygotowanie:

Rybę rozmrozić, posolić i usmażyć na oleju złoto. Przełożyć na talerz.

Marchewkę i seler (i ew.pietruszkę) obrać, zetrzeć na tarce z grubym oczkiem.

Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju w niewielkim rondlu, tak żeby zmiękła, ale nie zrumieniła się zbyt mocno. Dodać marchewkę i seler, posolić i dusić do miękkości pod przykryciem mieszając co jakiś czas. Jeżeli trzeba- podlać trochę wodą, lub dodać tłuszczu- uważać żeby się nie przypaliło.

Gdy warzywa będą miękkie dodać koncentrat pomidorowy, cukier (nawet można więcej, bo bez tego będzie zbyt kwaśne), musztardę, paprykę słodką i/lub ostrą, pieprz. Wymieszać dokładnie- powstanie taka paćka ;)

Połowę przełożyć do innego naczynia, resztę rozsmarować równo na dnie rondla, poukładać dość ciasno rybę i przykryć drugą warstwą warzyw. Odstawić aby "przeszło".


Gdy już wystygnie podzielić drewnianą łopatką na porcje. Takie "kawałki" wyjąć ostrożnie (żeby się nie rozpadły) i podać na talerzykach.

W zależności od pory dnia rybkę można zjadać na ciepło (na obiad, już na talerzykach podgrzewam w mikrofalówce i podaję z ryżem) oraz na zimno (np. na kolację - z pieczywem)


RADA: Najsmaczniejsza jest na drugi dzień!

    Śr. ocena: 4.71 / recenzji: 7 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Smynio, 2010-06-18 19:55:26
    Smynio
    3
    Robię prawię identycznie - nie daje musztardy, ale zioła prowansalskie, warzywa podsmażam na niewielkim kawałku masła to jeden z moich ulubionych sposobów na rybę. Polecam przepis Ładne fotki :P
  • gabka9, 2010-06-18 19:58:45
    gabka9
    Domyślam się, że pewnie ta musztarda nie jest popularna w tym przepisie, ale moja mama zawsze tak robiła i bez tego nie wyobrażam sobie tego dania Dziękuję
    Komentarz
  • ewelline, 2010-07-29 10:29:30
    ewelline
    1
    u mnie również bez musztardy
  • Madii89, 2010-07-31 12:52:35
    Madii89
    2
    Z musztardą oczywiście!!
    Ryba na każdą okazję.
  • marima, 2010-09-17 08:29:29
    marima
    ja jeszcze dodaję troszkę soku z cytryny
    Komentarz
  • daget, 2010-11-09 11:01:43
    daget
    0
    U nas sie odeszlo od smazonej ryby, kawalki krociotko obgotowywujemy we wrzacej wodzie na sitku. Teraz smazona juz mi nie podchodzi, ale przepis doskonaly. Latwy i prosto napisany. Rybka jest rewelacyjna
  • RosalindElle, 2011-12-30 20:23:38
    RosalindElle
    1
    PYCHA! Bez musztardy ani rusz! Moja ulubiona rybka
  • Monia_01, 2012-11-27 00:19:42
    Monia_01
    0
    Jedno z moich ulubionych dań podawanych na zimno Robię podobną, ale:
    1. Przede wszystkim nienawidzę ryby mrożonej .
    2. Nie lubię ryby po grecku, która jest podawana w całości. Osobiście rybę rozdrabniam na kawałeczki i dopiero przykrywam warzywami.
    3. Sądzę, iż najlepiej sprawdza się mieszanka flądry i dorsza.
    4. Osobiście dodaję odrobinę przyprawy do ryb.
  • adverse, 2013-02-25 20:20:02
    adverse
    0
    Dla mnie trochę za dużo koncentratu pomidorowego- ale co kto lubi poza tym rybka wszystkim smakowała,na pewno nie raz jeszcze zrobię

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem