Kulki ryżowe z serem

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2010-06-18
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Kulki ryżowe z serem
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Kulki ryżowe z serem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kulki ryżowe z serem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kulki ryżowe z serem
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Kulki ryżowe z serem
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Kulki ryżowe z serem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kulki ryżowe z serem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kulki ryżowe z serem
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Kulki ryżowe z serem
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Kulki ryżowe z serem

Składniki:

Przygotowanie:

Do garnuszka wlewam 2,5 szkl. wody i przyprawę warzywną, gdy zacznie wrzeć, wrzucam ryż. Gotuję do czasu, gdy prawie cała woda wyparuje, a ryż będzie miękki.

Studzę ryż. Dodaję do niego mąkę, bułkę tartą (1 łyżkę), sól, pieprz, czosnek, bazylię, koperek. Całość mieszam, ugniatając łyżką.

Masę nabieram do rąk (ok. 1 łyżkę) rozpłaszczam ją, robiąc palcami wgłębienie na środku, w które wkładam małą kosteczkę sera (żółtego lub fety), formuję z tego kulkę, obtaczam w jajku i bułce tartej.

Smażę na oliwie, aż kulki się zarumienią.

Podawać na ciepło, jako dodatek do dań np. mięsnych. Można również polać kulki sosem, ja użyłam sosu czosnkowego domowej roboty :)

Zdj 2 i 3 - kulki z żółtym serem
Zdj 4 i 5 - kulki z fetą

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 11

Komentarze

  • brzydula_81, 2010-06-18 17:31:49
    brzydula_81
    1
    Szybka i prosta alternatywa dla "tradycyjnego" ryzu. Wspanialy pomysl na domowe przyjecie- obiad ale rownie dobrze sprawdzi sie jako "party food"- z sosem czosnkowym musza smakowac bajecznie.

    wrzucam do ulubionych
  • asuku, 2010-06-18 18:17:51
    asuku
    Proste i szybkie danie, przy czym wygląda naprawdę zachęcająco. Dodaję do ulubionych i postaram się wypróbować jak najszybciej
    Komentarz
  • marissima, 2010-06-18 22:06:01
    marissima
    smaczne a jakie przy tym tłuste
    Komentarz
  • Niuniuska, 2010-06-18 22:18:49
    Niuniuska
    brzydula, asuku - dziękuję za miłe słowa. Naprawdę polecam, szczególnie z jakimś ulubionym sosem, pycha

    marissima - owszem, KALORYCZNE, ale przepis nie jest w kategorii dania dietetyczne Jeśli jesteś na diecie i uważasz na to, co jesz, to wystarczy trochę pomyśleć nad doborem składników i będziesz miała wersję light (np. ryż brązowy, parbolied, ser odtłuszczony, mąka razowa, panierka bez bułki).
    Komentarz
  • herman3005, 2010-06-18 22:36:13
    herman3005
    hmmm ten ser wydostający sie ze srodka wyglada apetycznie
    chyba znalazlam pomysl na obiadek
    Komentarz
  • gabka9, 2010-06-19 14:30:39
    gabka9
    Pomysł świetny a danie na pewno bardzo smaczne, jednak nie zgodzę się z komentarzem, że jest to "Szybka i prosta alternatywa dla tradycyjnego ryżu" Jednak przyrządzenie tych kulek potrwa troszkę dłużej i jest bardziej skomplikowane niż gotowanie ryżu
    Komentarz
  • marissima, 2010-06-19 21:38:45
    marissima
    czemu jak mam zdjęcie grubaska to zaraz mam nim być i być na diecie hmn co za podejście do człowieka
    Komentarz
  • Niuniuska, 2010-06-21 22:03:56
    Niuniuska
    MARISSIMA, jeśli chodzi o moją wypowiedź, jest odniesiona do Twojego komentarza: "SMACZNE A JAKIE PRZY TYM TŁUSTE". Chyba logiczne, że dla ludzi zamieszczających tutaj swoje przepisy liczą się merytoryczne komentarze a nie czyjeś avki/fotki?! Swoją drogą, nawet nie zauważyłam, że masz na nim grubaska! Powaliłaś mnie na kolana tym stwierdzeniem Pokaż mi gdzie odwołałam się do tego, że jesteś grubasem!?
    Dla Twojej wiadomości nie oceniam ludzi po wybranych przez nich avkach bo to byłoby chore, zwróciłam uwagę tylko i wyłącznie na Twoje stwierdzenie, że danie jest tłuste. Stąd mój wniosek, że dbasz o linię/jesteś na diecie/uważasz na to, co jesz, skoro największą uwagę zwracasz na kaloryczność potraw, a nie np. ich smak, wygląd, itp. Dlatego z dobrymi chęciami podałam Ci sugestie co do zamiany tych składników na mniej kaloryczne.
    Poza tym jeśli krytykujesz moje podejście do człowieka, to najpierw mnie poznaj, by móc mnie oceniać. Nie życzę sobie takich atakujących moją osobę komentarzy. Oczekuję jedynie konstruktywnej krytyki moich przepisów.
    Komentarz
  • marissima, 2010-06-21 22:20:36
    marissima
    Niuniuska gdzie Ty widzisz atak z mojej strony?
    Komentarz
  • Niuniuska, 2010-06-22 00:52:24
    Niuniuska
    Atak na moją osobę odebrałam w słowach "co za podejście do człowieka". Nie osądzałam Cię, nie odwoływałam się do Twoich kg ani realnych ani na fotkach, dałam jedynie parę rad, jakich użyć dietetycznych zamienników skoro narzekałaś na kaloryczność dania, a oberwałam tym, że najwyraźniej oceniam Cię po Twoim avku, co całkowicie przeczy mojej naturze i nijak ma się do mojego realnego podejścia do ludzi...
    Mimo wszystko, nie wiem jak Ty, ale ja chciałabym uznać tę sytuację za nieporozumienie/niezrozumienie i dać spokój dyskusji
    Komentarz
  • marissima, 2010-06-22 18:39:53
    marissima
    ja już dawno puściłam to w nie pamięć ale dziękuję za wyjasnienie sytuacji
    Komentarz
  • anka_bzzz, 2010-08-07 13:08:18
    anka_bzzz
    1
    REWELACJA! Mąż za ryżem nie przepada a zjadł ze smakiem. Dziękuję za taki prosty a jednocześnie smaczny przepis
  • m_ilka17, 2010-08-07 14:17:53
    m_ilka17
    Wyglądają przepysznie, muszę koniecznie spróbować
    Komentarz
  • m_ilka17, 2010-08-07 14:18:49
    m_ilka17
    Aha a mam jeszcze pytanie podajesz je tylko na gorąco czy na zimno też są dobre?
    Komentarz
  • Aguu, 2010-08-18 16:18:36
    Aguu
    Baaardzo ciekawy przepis - koniecznie muszę wypróbować!
    Komentarz
  • crethka, 2010-09-14 15:16:30
    crethka
    1
    Ten przepis mnie zaskoczył! niezwykle prosty, a jak smaczny, właśnie jestem po konsumpcji i przyznam, że zjadłabym drugie tyle xD
  • Niuniuska, 2010-10-19 15:00:24
    Niuniuska
    milka17, podaję przeważnie na gorąco bo wtedy ser fajnie się ciągnie. Podgrzewam w piekarniku lub w mikrofali z braku czasu ;P, ale na zimno też jadłam i smakują całkiem nieźle

    Cieszę się, że Wam smakuje!
    Komentarz
  • tola3804, 2010-11-28 17:52:39
    tola3804
    1
    Pychotka! Na razie spróbowałam jedną kulkę, reszta na kolację. Już nie mogę się doczekać.
  • paprak, 2010-12-12 23:16:53
    paprak
    Wyglada smakowicie Planuje zrobic w wersji dietetycznej z brazowym ryzem, odtluszczona mozarella, maka razowa i zarodkami pszennymi zamiast bulki tartej. Czy moglabys podac przepis na sos jogurtowy, ktory podajesz do kulek? Jak tylko wyprobuje to wstawie ocene
    Komentarz
  • iwona200, 2011-06-26 18:42:50
    iwona200
    Chciałabym zrobić je dzisiaj, ale mam tylko ryż parabolei pakowany w woreczkach, czy mogę go zsypać do szklanki i zrobić według twojego przepisu czy nie bardzo wyjdzie?
    Komentarz
  • nostradama, 2011-07-02 06:18:04
    nostradama
    Wystarczy zamienić ser żółty/fetę na mozzarellę i do całości dodać parmezanu, i mamy tradycyjne włoskie suppli przepis fajny jednak wolę te włoską wersję
    Komentarz
  • blanx, 2012-05-23 18:38:18
    blanx
    -1
    Ojeju i jak tu się odchudzać przy takich pysznych przepisach? ale te kulki są grzechu warte...Wypróbuję niebawem a tymczasem idę po śliniaczek
  • Nika0503, 2013-02-16 20:55:04
    Nika0503
    0
    Pyszne ! Dziś zrobiłam, zjadłam z sosem czosnkowym własnej roboty, bardzo smaczne, nie spodziewałam się , że aż tak zasmakuje mi Dziękuję za przepis

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe