Ptysie MINI :)

  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ptysie MINI :)
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ptysie MINI :)
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Ptysie MINI :)
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Ptysie MINI :)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ptysie MINI :)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ptysie MINI :)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ptysie MINI :)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ptysie MINI :)

Składniki:

Przygotowanie:

To moja niespodzianka dla męża :)

On jest wielkim wielbicielem ptysi...
Ja zawsze robilam karpatkę ,bo niestety robiąc Ptysie z różnych przepisów zawsze mi wychodziły RACUCHY ...i daleko im było do ptysi ;/

Postanowiła sprobowac raz jeszcze ...a że kilka tyg temu zajadał się mini ptysiami z cukierni postanowiłam zrobić wersję MINI :D ,która też przypadła do gustu mojemu synkowi.


Przygotowanie CIASTA:

1.Nagrzać piekarnik do 200 stopni najlepiej piec góra doł ;)

2.Mleko wlać do rądelka do tego dodać sól, cukier, 1/2 KASI, jak margaryna się rostopi dodajemy stopniowo mąkę CIAGLE MIESZAJĄC.

3.Jak wydzie nam masa o konsystencji stałego gęstego budyniu, odstawiamy z ognia i studzimy.

4.Jak ostygnie wbijamy kolejno po jednym jajka do tej masy i miksujemy na najwyższych obrotach...MIKSOWAĆ DŁUGO OK 5 MINUT!!!
(wtedy zrobia się pęcherzyki powietrza, które są odpowiedzialne za to by nie wyszły racuchy ;P )

5.Na blache dać papier do pieczenia i w odstępach kilku centymetrowych...bo ptysie rosną, układamy małe kopczyki (dla tych którzy lubią perfekcię polecam nakladać przyrzadem do dekoracji tortów)

6. Piec ok 30 min w nagrzanym piekarniku...nie otwierać drzwi podczas pieczenia!

7.Zostawić je cwilkę w piekarniku


Masa:
Ubić schłodzoną smietanę najlepiej 30% łaciate, na koniec ubijania dodać opakowanie smietanową czy też inną masę do tortów.
Ja dałam śmietankowy smak Dr Otcera
Jak masa będzie gotowa.

Wyjąć Ptysie...robić otworek -nakłucie najlepiej małym ostrzem noża kuchennego z boku lub od dołu ;)

Masę wtłoczyć kolejno ptyś po ptysiu przyrządem do kremów- tortów.

Posypać cukrem pudrem.


GOTOWE!

Ptysie można smiało trzymac w lodówce...wtedy 2-3 dni jak dotrwają :))))))))))))

Mąż powiedział że lepsze niż te z cukierni.
Synek wołał : ...,Mamusia PYCHAaaaaaaa ;) "...

UWAGA !
MAJĄ JEDNA WADĘ : uzalezniają i jeden mini ptyś to stanowczo za mało :D

Niemniej polecam idealne na spotkania z rodzinką, z przyjaciółmi itp.
Można zrobić nawet dzień wczesniej.

Z podanej porcji wychodzi ok. 30-35 mini ptysiów.
ps jesli zostanie Wam troszkę masy tortowej takiej smietanowej...
Mi zostało z połowe szklanki...

Zrobiłam owocowe dwa pucharki z tą masą dodałam kiwi, brzoskwinie, nektarynki i winogrono co macie w lodówce ;)

    Śr. ocena: 4.83 / recenzji: 9 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • vild, 2010-06-18 21:43:14
    vild
    0
    jak dla mnie troche czaso i praco chlonne, ale fotki zaje..fajne. na pewno wyprobuje twoj przepis
  • pysiamn, 2010-06-18 21:49:08
    pysiamn
    vild przepis na ciasto i krem to naprawdę prościzna ...jedynie fakt troszkę czasu zjada razem robienie ciasta, kremu i nadziewanie Ale efekt super polecam... idealne na MINI przyjęcia i spotkania w miłym gronie
    Komentarz
  • vild, 2010-06-18 21:50:14
    vild
    nooooo, kusisz, kusisz .....
    Komentarz
  • vild, 2010-06-18 22:20:25
    vild
    to caisto to chyba takie jak na karpatke??
    Komentarz
  • pysiamn, 2010-06-18 22:26:45
    pysiamn
    Takkkkkkkk ... Ale mi zawsze nie wychodziło ładne ...zawsze robiłam kupną karpatkę z torebki bo mi ciasto nie wychodziło a miałam dużo przepisów i kilkakrotnie próbowałam ;/ Nie poddałam się to wyszłooooo mniammmmmm
    Komentarz
  • vild, 2010-06-18 22:31:40
    vild
    odkad pamietam sama robilam ciasto ale krem nie zawsze
    Komentarz
  • brzydula_81, 2010-06-18 22:32:48
    brzydula_81
    0
    ale pysznosci!!!nie moge uwierzyc ze z takich prostych skladnikow i tylko w godzine mozna wyczarowac takie cuda
    prosto tanio i smacznie- na pewno lesze niz z cukierni.
    dodaje do ulubionych -musze sprobowac!
  • cholernarejestracja, 2010-06-18 23:44:20
    cholernarejestracja
    O raaaaany, jak ja uwielbiam takie ptysie! Najbardziej jak tak się trochę rozmiękną, i są takie ciapate...

    MUSZĘ je zrobić. Wrócę za jakiś czas żeby wystawić gwiazdki
    Komentarz
  • asuku, 2010-06-20 15:54:15
    asuku
    Ogólnie nie przepadam za ptysiami (uraz do bitej śmietany i podobnych wytworów z dzieciństwa), ale na tym zdjęciu wyglądają tak, że aż ślinka mi cieknie! Wypróbuję na pewno, dodaję do ulubionych
    Komentarz
  • kropka75, 2010-07-10 20:58:59
    kropka75
    0
    Sama robisz takie rzeczy? Chylę czoła. Wnioskuję o 6 z plusem. Ja nie miałam dotąd odwagi.

    Piękne. I smakowite. Uwielbiam malutkie ptysie. Może mnie kiedyś natchnie by zrobić. Pewnie dziecko na mnie wymusi...
  • aplikacja24, 2010-07-14 09:25:06
    aplikacja24
    1
    Genialny przepis... a smak niesamowity...
  • Justyna1505, 2010-07-30 20:09:11
    Justyna1505
    Wyglądają cudownie ale ja wolę kupić niż zrobić, bo potem mogę ich za dużo pochłonąć )
    Komentarz
  • vesenka, 2010-08-23 12:23:42
    vesenka
    3
    ciasto na ptysie robię właściwie z identycznego przepisu. Wychodzi rewelacyjnie. Wcześniej robiłam z bitą śmietaną z fixem i trochę namakały, z masą tortową jest znacznie lepiej.
    I dzięki za podsunięcie pomysłu na ptysie w wersjii mini, wcześniej robiłam takie standardowe. Te się znacznie wygodniej je
  • aeronauta, 2010-10-02 14:35:26
    aeronauta
    1
    Ptysie pycha, dużo lepsze niż kupione. Właśnie pierwszy raz zrobiłam i wstawiłam do lodówki . Tylko ja ich nie umiem nadziać kremem - mianowićie ciasto jest w środku dość zbite, mało ma wolnych przestrzeni i krem zwyczajnie nie wchodzi. Poradziłam sobie w ten sposób, że dałam go na wierzch ptysia, ale chyba tak nie powinno być ? Trzymałam się przepisu, miksowałam ciasto bite 5min.
    Mimo to ptysie są boskie i będę je jeszcze nie raz robić (choć chętnie dowiedziałabym się jak zrobić, by upchnąć krem do środka ptysia - jakieś sugestie?).

    A i z podanych proporcji wyszło mi 16 ptysi, nie 30, a naprawdę nie są duże.
    I z kremem poszłam na łatwiznę - zrobiłam zwykły krem do tortów Dr Otcera waniliowy, żeby nie bić kremówki (która i tak zawsze mi się zmaśla).
  • pysiamn, 2010-10-02 14:53:06
    pysiamn
    aeronauta ja nacinałam małą dziurkę/naciecie nożykiem ostrym z otrym czubatym osrzem ...a w dziurkę wpychałam strzykawą masę taką do dekoracji tortow
    Komentarz
  • aeronauta, 2010-10-04 16:41:16
    aeronauta
    Też tak robiłam (a właściwie próbowałam ), ale większość moich ptysi wyszła bez większych przestrzeni w środku i krem mimo obdziurkowania z paru stron w celu takowych znalezienia i tak do ptysia nie wchodził, tylko z braku przestrzeni ściekał wzdłuż przyrządu do dekorowania tortów gdy na siłę próbowałam krem wtłoczyć.
    Ale to nic, następnym razem zrobię w formie eklerków lub takich przekrajanych ptysiów, bo ten Twój przepis Pysiamn jest naprawdę super smaczny. Jedyna wada to to, że krem na wierzchu na drugi dzień jest już lekko wyschnięty i nie tak smaczny, ale tu już w najgorszym razie można się poświęcić i zjeść je tego samego dnia
    Komentarz
  • kaska20_2005, 2011-03-31 20:52:54
    kaska20_2005
    yyyy smakołyki czsem kupuje je w sklepie... a ty takiego smaczka mi narobiłaś .... yyyy a musze schudnąc z 5 kg
    Komentarz
  • Kasia_By, 2011-06-15 18:48:16
    Kasia_By
    0
    Przed chwilą zrobiłam i potwierdzam - ptysie smakują wyśmienicie Piekłam je w dwóch turach. Gdybym faktycznie pierwszą turę piekła 30 min w 200 stopniach, to wyjęłabym węgielki. Drugą turę piekłam 20 min w 180 stopniach i już mi się nie przypaliły. Przepis godny polecenia
  • ptasie__mleczko, 2014-01-14 15:32:26
    ptasie__mleczko
    0
    cudowne! fakt, też piekłam w 180 na 20minut i wyszły idealne. W dodatku chyba dobrze rozmiksowałam, bo wyszły puste w środku!

    mam jednak ale co do kremu... nie wiem czy źle zrobiłam czy co, ale krem z dodatkiem masy kremowej jest paskudny, wyszło mi coś budyniopodobnego, co mi bardzo niesmakowało :/ zdecydowanie zostaję przy ubitej śmietanie+fix.
  • e_liska, 2014-01-23 20:11:09
    e_liska
    0
    Super przepis, wcześniej myślałam, że zrobienie takich ptysi to skomplikowane zajęcie, a tu-raz,dwa i gotowe
    Z tym, że piec musiałam je aż 45 minut, ale to chyba wina mojego piekarnika. I również wyszły mi puste w środku

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem