Szarlotka makowo-serowa

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2009-11-17
  • Szarlotka makowo-serowa

Składniki:

  • mąka [2 szklanki]
  • cukier puder [1 szklanka]
  • masło [30 dag]
  • jajka [10 szt.]
  • śmietana [2 łyżki] (gęsta)
  • proszek do pieczenia [3 łyżeczki]
  • margaryna [1 łyżka] (do nasmarowania formy)
  • bułka tarta [0.5 szklanki]
  • mak [20 dag]
  • cukier [2 szklanki]
  • migdały [5 dag] (mielone)
  • rodzynki [5 dag]
  • skórka z pomarańczy [2 dag]
  • sól [2 szczypty]
  • budyń [1 ] (opakowanie, waniliowy)
  • jabłka [1.5 kg] (winne)
  • galaretka [1 szt.] (cytrynowa)
  • sok z cytryny (z jednej)
  • skórka z cytryny (z jednej)
  • ser biały [50 dag] (trzykrotnie mielony)
  • polewa czekoladowa [1 op.]
  • migdały [2 łyżki] (płatki)

Przygotowanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i cukrem pudrem, posiekać z 20 dag masła, dodać rozbełtane 3 żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 min.\r\n\r\nMak sparzyć, osączyć na sicie wyłożonym ściereczką, dwukrotnie zmielić. 2 jaja wybić, oddzielając białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć ze szklanką cukru na puszystą masę, zmiksować z makiem, wymieszać z bakaliami i – bardzo delikatnie – z ubitą pianą. \r\n\r\nPo przygotowaniu masy makowej zrobić masę serową: 5 jajek wybić, oddzielając białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka zmiksować najpierw ze szklanką cukru i masłem na puszystą masę, a potem także z serem, sypkim budyniem i proszkiem do pieczenia. Na końcu delikatnie (łyżką) wymieszać z ubitą pianą z białek.\r\n\r\nJabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem wymieszanym ze skórką z cytryny, przełożyć do rondla i dusić na wolnym ogniu ok. 20 min, wsypać galaretkę i – mieszając – jeszcze chwilę poddusić.\r\n\r\nCiasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na dwa placki. Jeden przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej tartą bułką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, piec ok. 20 min i wyjąć z formy, gdy już wystygnie. \r\nW tej samej formie, ponownie wysmarowanej tłuszczem i oprószonej tartą bułką, upiec drugi placek. Na pierwszy placek – znów umieszczony w formie ­– nakładać porcjami, na przemian, masę makową i serową, po czym wstawić go do piekarnika i piec ok. 40 min w temperaturze 180°C. Po upieczeniu i wystudzeniu posmarować masą jabłkową, przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć, udekorować polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu, posypać płatkami migdałowymi.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: babka czekoladowa

Komentarze

  • ewelline, 2010-08-22 00:36:04
    ewelline
    ładnie to wygląda!!! dodaje do ulubionych!!
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta