Pyzy

autor: , kategoria: pyzy, kuchnia polska , dodano: 2009-11-18
  • Pyzy

Składniki:

Przygotowanie:

Ziemniaki (15 sztuk) obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Odcisnąć, najlepiej przez płótno, pozostawić odciśnięty sok w drugim naczyniu na 15 minut i jeszcze raz zlać z wierzchu sok, który się oddzielił. Gęsty osad z dna dodać do odciśniętej masy ziemniaczanej. Do startych ziemniaków dodać zmielone, gotowane ziemniaki (5 sztuk), posolić i starannie wyrobić. Formować z ciasta lekko spłaszczone kule wielkości du¬żego jabłka, robić w nich dołki, łyżeczką nakładać nadzienie, dobrze je ugnieść, for¬mując pyzy.
Przygotować wcześniej duży garnek z wrzącą, posoloną wodą i wkładać ostrożnie pyzy. Gotować około 30 minut, uważając, żeby się nie skleiły. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz. Można polać stopionym masłem lub śmietaną, a także sosem grzybowym.
Przygotować nadzienie: polędwicę posiekać tasakiem, a następnie zemleć, wymieszać ze stopionym gorącym smalcem. Przyprawić solą, pieprzem, zmiażdżonym ząbkiem czosnku i majerankiem. Dobrze wymieszać.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Wenila, 2010-01-12 01:39:42
    Wenila
    2
    Potrawa z mojego dzieciństwa,

    polecam zdecydowanie. ja nie żałuję smażonej cebulki jako posypki

    poradzilabym jeszcze cieńszą warstwę ciasta...wtedy zdecydowanie są smaczniejsze

  • cassy78, 2010-10-27 12:42:51
    cassy78
    Polędwica wołowa w pyzach?? To świętokradztwo
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem