Gołąbki w sosie pomidorowym

autor: , kategoria: z wieprzowiny , dodano: 2010-06-20
  • Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! Gołąbki w sosie pomidorowym
    Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! Gołąbki w sosie pomidorowym
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gołąbki w sosie pomidorowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Gołąbki w sosie pomidorowym

Składniki:

Przygotowanie:


Z oczyszczonej główki kapusty wycinamy środek tzw. głąb. Wkładamy do dużego garnka – wycięciem do góry – zalewamy wrzątkiem. Kolejno wyjmujemy blanszowane liście i wycinamy zgrubiałe części.

Jeśli gotujemy gołąbki ze zwykłej kapusty blanszowanie trwa nieco dłużej, kapusta włoska i młoda szybko staje się „elastyczna” więc musimy jej pilnować :)

Do mięsa mielonego dodajemy dwa jajka, ugotowany ryż, doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu (jeśli ktoś lubi ostrzejsze).

Gotowy farsz zawijamy dokładnie w liście, układamy ścisło w garnku i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 30 minut, dodajemy pomidory w puszcze (najlepiej krojone bez skórki) i gotujemy jeszcze ok. 10 - 15 minut. W razie potrzeby sos można zagęścić mąką rozrobioną w zimnej wodzie.

Smacznego :)

    Śr. ocena: 4.83 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • asuku, 2010-06-22 18:55:35
    asuku
    0
    Przypomniałaś mi, jak dawno nie jadłam takich gołąbków. Do tego młode ziemniaczki i pyszny obiad gotowy
  • Pepus, 2010-07-17 12:49:02
    Pepus
    Właśnie przepis wylądował w ulubionych i czeka w kolejce na zrobienie. Jak tylko zrobię to wpadnę tu ocenić.
    Komentarz
  • Aguu, 2010-08-16 18:51:46
    Aguu
    2
    Robię dokładnie tak samo - tradycja nie do pobicia - pycha!
  • aleksaa, 2010-08-23 23:45:34
    aleksaa
    chyba jutro zdecyduje się je wypróbować bo wydają się być najlepsze na wizażu, chociaż szukam takich z sosem z wina
    ps. na liście składników brak bulionu
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-08-25 01:27:41
    aleksaa
    0
    nieco zmodyfikowałam przepis, miałam mniej mielonego i więcej ryżu, doprawiłam mięso różnymi ziołami i przyprawami... w sumie tylko sie podpierałam na Twoim przepisie dostosowując się do preferencji moich domownikow ale wyszło smacznie!
    polecam kapustę zagotować w osolonej wodzie a do sosu dodać koperku, pychota!
  • misislipy, 2010-09-28 12:40:16
    misislipy
    Ja nie gotuję nigy ryżu, wtedy mięso i ryz się ladnie "zbiją"
    Dla mnie jak gołabki to tylko z koperkiem
    A co do tego bulionu to nie zalewam, wlewam tylko wodę ale gotuję za to gołabki bardzo długo, około 2-3 godziny. W tym czasi wyż się odgotuje, a same gołabki im dłużej się gotują tym są smaczniejsze
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe