Naleśniki z czekoladą, truskawkami, toffee i migdałami

autor: , kategoria: inne desery , dodano: 2010-06-20
  • Naleśniki z czekoladą, truskawkami, toffee i migdałami

Składniki:

Przygotowanie:

Patelnia musi być dobrze nagrzana, dlatego na samym początku kładziemy ją na ogień (średni). Do głębokiej miski wlewamy wodę, mleko, wsypujemy mąkę, wbijamy jajko. Następnie dodajemy szczyptę soli i cukier waniliowy. Całość rozbijamy trzepaczką (lub miksujemy) aż do połączenia wszystkich składników (według mojej babci ciasto naleśnikowe powinno odstać 20 min. przed smażeniem. Ja jednak przeważnie nie mogę się doczekać :)).

Dobrze nagrzaną patelnię smarujemy kawałkiem słoniny nabitej na widelec. Chochlą wlewamy ciasto (powinno mieć niezbyt gęstą konsystencję) na patelnię rozprowadzając je po całej jej powierzchni (trzeba patelnię obracać). Naleśniki smażyć ok 4 minut z jednej strony, ok 2 z drugiej (trzeba być czujnym; za wcześnie przewrócony naleśnik może się rozwalić, za długo smażony się zeschnie).

Po wyłożeniu naleśnika na talerz smarujemy jego połowę nutellą wg uznania (polecam niezbyt grubą warstwę), posypujemy zblanszowanymi, zmielonymi migdałami. Następnie dodajemy do smaku sos toffi Dr. Oetkera. Naleśniki składamy dwa razy na pół (powstaje taki stożek :)) Na koniec dodajemy umyte, pokrojone w ćwiartki truskawki bez szczypułek.

Przepis można dowolnie modyfikować, wtedy powstają najlepsze dania :) Truskawki z bitą śmietaną, z serkiem homogenizowanym, z wiórkami kokosowymi...

Proporcje, które podałam starczają na ok 5 naleśników (ja preferuję cienkie)

Życzę smacznego (będzie! :))

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • marissima, 2010-06-21 11:05:57
    marissima
    1
    super przepis z dokładnym opisem wykonania tego mi było trzeba
    kiedyś próbowałam sama zrobić czekoladowe naleśniki dodałam kakao z nesquika i mi nie wyszły były ciężkie i tłuste

    dodałabym do Twojej wersji lody waniliowe jako nadzienie i posypałabym kolorowa posypka do tortów

    moja babcia robiła naleśniki na na samej Nałęczowiance gazowanej nie dodając już w ogóle mleka były leciutkie i chrupiące




    a zna może ktoś przepis na amerykańskie naleśniki te grube z syropem klonowym?
    jeśli tak to proszę o przepis na stronce z góry dziękuję
  • WykrawaczDoCiasta, 2010-06-21 12:25:53
    WykrawaczDoCiasta
    Marissima - postaram się dzisiaj dodać ten przepis, swojego czasu takie naleśniki czesto gościły na moim talerzu

    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe