Karpatka

autor: , kategoria: ciasta z masą , dodano: 2010-06-21
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Karpatka
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Karpatka

Składniki:

Przygotowanie:

Na początku zrobić budyń (wg przepisu) odstawić do lodówki aby zgęstniał i całkowicie ostygł.
Ciasto:
Do niewielkiego garnka wlewamy wodę, gdy się zagotuje dodajemy margarynę gdy ta się rozpuści dodajemy mąkę (najlepiej przesiewając ja przez sitko) ciągle mieszając (na małym ogniu). Gdy składniki ciasta się połączą ze sobą odstawiamy do ostygnięcia.
Masę przekładamy do miseczki dodać jajka, proszek do pieczenia i wymieszać mikserem (końcówki spiralki).
Gotową masę rozdzielamy na 2 części wykładamy nim blaszki
pieczemy w temp. 250-270°C przez 10 min ..następnie otwieramy piekarnik na ok 3 min po czym zamykamy i pieczemy 12-15 min w temp 200°C
KREM:
Masło/margarynę i masło (najlepiej chłodne ale nie zmrożone na kamień) ucieramy mikserem (końcówki druciki) dodać żółtka i cukier puder, gdy składniki się połączą powoli dodawać ostygnięty (chłodny) budyń..ucieramy tylko do chwili kiedy składniki się ze sobą wymieszają(nie ma sensu dłużej)..kremem przekładamy ostygnięte już ciasto..przechowywać w lodówce.
Smacznego!

    Śr. ocena: 3.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • aassiiaa11, 2010-06-21 17:03:20
    aassiiaa11
    Oczywiście to jest Karpatka (prośba do moderatora o zmianę nazwy)
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-06-21 17:40:50
    Sensuel
    To nawet wygląda na KARPATKĘ .I to pyszną.....dzisiaj myslałam właśnie o tym ciachu.Uwielbiam wręcz...mmmm.
    Komentarz
  • vild, 2010-08-15 21:40:35
    vild
    nie!!! no zdecydowanie wyglada na karpatke
    radze samemu ugotowac budyn, zapewniam, ze to nie to samo co kupny
    ciekawe czy te wariacje z temperatura przy pieczeniu cos daja, bo widzialam sensuel, ze ty tez przy karpatce kombinujesz cos z piekarnikiem
    Komentarz
  • cheakyrockchick, 2010-10-18 21:43:22
    cheakyrockchick
    uwielbiam karpatke a ta wyglada rewelacyjnie. az slinka kapie. napewno skusze sie ktoregos dnia
    Komentarz
  • agentka56, 2013-03-10 00:39:06
    agentka56
    0
    MUSZĘ SIĘ WYTŁUMACZYĆ CZEMU DAŁAM TAKĄ OCENĘ.wCZORAJ I DZIŚ PRÓBOWAŁAM UPIEC-CIASTO DWUKROTNIE MI NIE WYSZŁO.nIE WIEM CO ROBIĘ ŹLE.aLE JUŻ TRZECI RAZ NIE BĘDĘ PRÓBOWAĆ.SZKODA PRODUKTÓW.
  • Paula_86, 2013-03-11 10:03:02
    Paula_86
    robię karpatkę z niemal identycznego przepisu, musi wyjść nie mieszam mikserem tylko jajka wmieszowuję tradycyjnie pałką, chcoć wtedy często muszę je łapać po całym blacie ;D tylko budyń do kremu gotuję sama z żółtek, no i do masy koniecznie masło, nie margarynę bo smaczniejsze!
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem