Ogórki małosolne

autor: , kategoria: wytrawne przetwory , dodano: 2010-06-22
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ogórki małosolne
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ogórki małosolne
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ogórki małosolne
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ogórki małosolne
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ogórki małosolne
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ogórki małosolne
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ogórki małosolne
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ogórki małosolne

Składniki:

  • sól [2 łyżki] (płaskie )
  • czosnek [6 ząbków] (6 jeśli chiński - polski jest mega ostry więc w jego przypadku 3 max 4)
  • chrzan [1 szt.] (w sensie kawałek )
  • woda [1 l] (około :) )
  • ogórek gruntowy [1 kg] (mniej więcej tej samej wielkości i TWARDE!)
  • koperek [1 pęczek]

Przygotowanie:

1) wodę zagotowujemy z solą

2) ogórki myjemy i układamy słoju - a najlepiej jeśli ktoś dysponuje takim kamiennym garnkiem typu " bonclok" :)

3) najlepiej "produkty" jest układać sobie warstwowo - warstwa ogórków - koper, kawałeczek chrzanu, czosnek - i tak do wyczerpania materiałów

4) całość zalewamy gorącą wodą z solą, przykrywamy np talerzykiem, można też czymś obciążyć ...( np butelką z wodą - lub kamieniem rzecznym :D tak robi moja Mama ) - dla wrażliwych na zapachy proponuję owinąć np plastikową reklamówką - wówczas zapach nie pląta nam się bezczelnie po domu

5) odstawiamy na ok 2 dni - po tym czasie powinny być już gotowe ;)
jeśli macie w mieszkaniu zimno ( u mnie teraz jest z racji temp na zew. ) proces może trwać ok 3 dni

smacznego


ps. oczywiście można robić więcej w większym słoju czy boncloku - w moim jednak mieści się do 1 kg ogórków ( cena takiego boncloka ok 26 zł w markecie )


( podana cena przygotowania nie obejmuje zakupu boncloczka )

    Śr. ocena: 4.88 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • miskowa, 2010-06-22 11:30:14
    miskowa
    3
    jestem (tż też) fanem takich ogórków, a dopiero ze dwa lata temu nauczyłam się ich robić. Robię w zasadzie prawie identycznie, ale nieco upraszczam sobie sprawę. W związku w tym mam kilka propozycji:
    1. nie trzeba gotować wody z solą, nie wpływa to na smak ani trwałość czy szybkość kiszenia - wystarczy albo rozpuścić sól we wrzątku, albo zwyczajnie nasypać soli do słoika i zalać wrzątkiem - i tak się rozpuści. Zasada jest taka, że dajemy dużą łyżkę soli (raczej czubatą) na litr wody - bo przecież każdy ma innej wielkości naczynie
    2. Proponuję pytać w warzywniakach i na targach o gotowe zestawy do kiszenia ogórków - w sezonie spokojnie można je dostać. Tam jest i czosnek i koper i chrzan, czasem też liście wiśni, dębu czy agrest - dodanie tego wpływa dobrze na aromat ogórków
    3. Proponuję spróbować po upływie doby, mój tż takie najbardziej lubi. Ja wolę takie po dwóch dniach
    4. Jeszcze jedna rada - dobrze jest wrzucić ogórki przed ułożeniem ich w słoju na jakieś 20-30 min do zimnej wody - zyskują dzięki temu świeżości i twardości, jeśli zdarzyło nam się kupić takie niekoniecznie prosto z pola

    ale mi się elaborat zrobił. Mam nadzieję, że się przyda
  • uparta Marti, 2010-06-22 11:46:31
    uparta Marti
    1
    no nie ! a wczoraj szukałam przepisu na takie ogórki, uwielbiam je i robię z identycznych składników.
    oczywiście 5
  • Gajowniczka, 2010-06-22 16:19:47
    Gajowniczka
    -1
    ja z tych ogórków najbardziej uwielbiam zapach unoszący się po kuchni.kojarzy mi się dzieciństwem.sama dopiero drugi rok robię małosolne w zasadzie tak samo jak w przepisie.
  • 28nana, 2010-06-24 08:06:42
    28nana
    a ja mam zawsze problem - bo łażę koło nich i wiecznie sprawdzam " czy już"....

    ....dziś moje powinny być gotowe - a po tym moim próbowaniu w boncloczku jest mniej o 4 :P
    Komentarz
  • ewelline, 2010-07-17 06:38:33
    ewelline
    a ja dodaje liście czarnej porzeczki . . .

    a czosnku chińskiego nie lubię, mi on brzydko pachnie po za tym made in china . . . :/
    Komentarz
  • Sozain, 2012-03-23 10:18:08
    Sozain
    0
    Hej,

    Ja to jeszcze bardziej upraszaczam - nie gotuje niczego tylko wsypuje sól do wody i chwile mieszam, aż się rozpuści. Potem zalewam tym ogórki i resztę i całość wychodzi pycha!

    Pyszne ogórki, dobry przepis,
    Pozdrawiam

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem