Lasagne po bolońsku

autor: , kategoria: makarony, kuchnia włoska , dodano: 2009-11-18
  • Lasagne po bolońsku

Składniki:

Przygotowanie:

Przygotować sos: marchewkę, cebulę i łodygi selera obrać, umyć i razem z wołowiną i boczkiem przepuścić przez maszynkę do mięsa. W rondlu stopić masło, wrzucić masę warzywno-mięsną, posypać goździkami i smażyć, mieszając. Gdy sos stanie się ciemnozłoty, stopniowo dodawać do niego koncentrat pomidorowy i bulion, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, przykryć i dusić na małym ogniu około 1 godz. (gdyby był zbyt gęsty wlać 1-2 łyżki wody, wina lub śmietany), pod koniec wsypać posiekaną natkę.
Lazanie ugotować na półtwardo w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy, odcedzić. Na półmisku żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem układać lazanie porcjami, każdą porcję polewając sosem i posypując startym parmezanem. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika na kilkanaście minut, aby ciasto wchłonęło sos.

    Śr. ocena: 4.79 / recenzji: 7 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • quleczka, 2010-02-12 21:21:52
    quleczka
    W ogóle bez sosu beszamelowego?
    Komentarz
  • Sandra89, 2010-02-17 14:52:46
    Sandra89
    -2
    Wygląda smakowicie
  • kropka75, 2010-02-17 14:56:58
    kropka75
    Proszę nie oceniać swoich własnych recenzji plusami - nie do tego ta opcja jest.
    Komentarz
  • SleepingBeuty, 2010-04-12 15:31:09
    SleepingBeuty
    2
    Przepis kuszący, lasagne napewno jest wspaniała. Jednak ja preferuje lasagne z sosem beszamelowym. Gałka muszkatałowa znakomicie komponowałaby się z resztą a składników i dodałaby potrawie specyficznego smaku.
  • PanzerKitty, 2010-06-21 18:10:47
    PanzerKitty
    2
    Przepis świetny. Osobiście mogę polecić zamiast koncentratu pomidory w kartoniku czyli klasyczne passato di pomodoro, tak robią we Włoszech.
  • ImmortalLover, 2010-07-02 17:50:22
    ImmortalLover
    2
    Brakuje mi jednak sosu beszamelowego ale cała reszta jest mniam!
  • kolorowatecza, 2010-07-05 00:13:58
    kolorowatecza
    2
    Przepyszne, cudowne danie nadające się na każdą okazję.
    Mięso jest idealne w smaku, a makaron o ile jest odpowiednio długo i w odpowiedniej temperaturze w piekarniku jest wyborny!
    Jedna z najlepszych potraw, jakie jadłam. Bezapelacyjnie 5 gwiazdek się należny!
  • ewelline, 2010-08-04 18:02:18
    ewelline
    1
    moje ulubione lasagne po bolońsku
  • Assathra, 2010-11-10 19:40:38
    Assathra
    2
    Super przepis! nie robiłam nigdy z goździkami i selerem. Pycha. polecam
  • margot 87, 2010-11-12 21:19:36
    margot 87
    wyglada pysznie, lasagne to jest to
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe