ciastka francuskie z jablkami

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2010-06-22
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! ciastka francuskie z jablkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! ciastka francuskie z jablkami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! ciastka francuskie z jablkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! ciastka francuskie z jablkami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! ciastka francuskie z jablkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! ciastka francuskie z jablkami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! ciastka francuskie z jablkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! ciastka francuskie z jablkami

Składniki:

Przygotowanie:

nastawiam piecyk na 200C (szczerze mowiac ja nastawiam na 180C bo ostatnio piecze jak glupi ;)
obieram jablka i scieram na tarce (duze oczka), dodaje cukier, cynamon, rodzynki (czesto pomijam bo nie lubie) i migdaly. wszystko razem mieszam.
ciasto francuskie kroje na kwadraty ok 10x10cm, mniejsze lub wieksze zalezy od fantazji.
na kwadraty nakladam nadzienie, sklejam ciastka w trojkaty lub prostokaty.
nacinam je lekko z wierzchu, to sprawia troche trudnosci.
jajko mieszam dokladnie i smaruje ciastka, nastepnie posypyje cukrem.
przekladam ciasteczka na blache wylozona papierem i pieke ok 20- 25 minut!

bon appétit :)

* najbardziej smakuja, gdy sa jeszcze lekko cieple
* z jednego plata wyszlo mi 12 ciasteczek (bo ciasto kroilam z fantazja;)
* czepialskim podaje koszt 20PLN poniewaz 50PLN to juz zdecydowanie za duzo ;)
* no i czas podaje bez pieczenia

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • brzydula_81, 2010-06-29 15:05:11
    brzydula_81
    1
    smakowity deser dla milosnikow jablek i ciasta francuskiego, do ktorych sie zaliczam...dla mnie obowiazkowo z duza iloscia cynamonu.
    gwiazdki za:
    klarowny przepis
    zachecajace fotki
    dodaje do ulubionych
  • vild, 2010-06-29 15:37:18
    vild
    lol dzieki
    w tym wypadku duza ilosc cynamonu nie podlega dyskusji
    Komentarz
  • zuzaneczka, 2010-07-04 11:49:04
    zuzaneczka
    0
    mmm uwielbiam! Robię podobnie, ale bez rodzynek bo nie przepadam, a na dodanie migdałów nie wpadłam. Nie nacinam też ciasta.
  • vild, 2010-07-04 12:12:51
    vild
    he he tez pomijam rodzynki
    zawsze wydlubuje z sernikow, o ile "wypada"
    jest tylko jedno danie, w ktorym palaszuje je ze smakiem, to moj nowy wynalazek
    naciecie ciasta powoduje, ze nadzienie lepiej dochodzi i ciasto ponoc ladniej wyrasta! zalecane zwlaszcza przy kombinacjach miesnych!
    Komentarz
  • szopek22, 2011-02-19 22:42:54
    szopek22
    1
    zrobiłam,szybko i naprawdę wspaniałe daje 5 gwiazdek,dziękuję
  • kiki1826, 2012-11-23 22:31:38
    kiki1826
    0
    szybkie, proste i bardzo smaczne! Zrobiłam z jedną łyzeczką cynamonu, ale wcale go nie czuć, nastepnym razem dodam więcej.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe