Leczo węgierskie – lescó

autor: , kategoria: przekąski na ciepło, kuchnia węgierska , dodano: 2009-11-18
  • Leczo węgierskie – lescó

Składniki:

Przygotowanie:

Pokrojony w grubą kostkę boczek stopić. Wyjąć skwarki, a do tłuszczu włożyć smalec i zeszklić na nim obrane i pokrojone w plastry cebule, dodać oczyszczone z gniazd nasiennych papryki pokrojone w paski oraz rozdrobnione pomidory (bez skórki), posolić i dusić. Odstawić z ognia, doprawić mieloną papryką, pieprzem w ziarnach i pokruszoną papryczką. Zamieszać, dusić jeszcze 10 minut, dodać skwarki z boczku. Podawać na ciepło z dodatkiem ryżu lub chleba.

Można włożyć do leczo pokrojoną w plasterki kiełbasę.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Monifash34, 2010-01-19 18:34:54
    Monifash34
    1
    Leczo to moja ulubiona przekąska.Wszystko robię tak samo jak jest w tym przepisie.Dodam jeszcze,że pomidory najlepiej przetrzymać chwilę w gorącej wodzie wtedy będzie lepiej obrać je ze skórki(ja obieram).
  • Juliszka, 2010-03-23 08:53:53
    Juliszka
    1
    Polecam zastapienie boczku kielbasa mocna wedzona daje b. ciekawy aromat. Jezeli smaze na boczku to nie dodaje smalcu potem - ale oczywiscie mozna dodac dla lepszego smaku. Bardzo dobry przepis!
  • marissima, 2010-06-16 21:54:28
    marissima
    2
    uwielbiam ale ja dodaje jeszcze cukinie kiełbaske zamiast boczku

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe