Makaron na słodko

autor: , kategoria: makarony, kuchnia śródziemnomorska , dodano: 2010-06-23
  • Makaron na słodko

Składniki:

Przygotowanie:

Na małej patelni, na małym ogniu rozgrzać masło razem z oliwą z oliwek. Dodać liście szałwii i smażyć na malutkim ogniu przez około 4 minuty (liście mają "skwierczeć"), aż zrobią się chrupiące. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Na drugą patelnię włożyć tartą dynię i mieszając smażyć przez około 3 minuty, aż będzie miękka. Wymieszać z makiem, doprawić solą, Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, pozostawić 1/3 szklanki wody z gotowanego makaronu. Makaron z wodą umieścić z powrotem w garnku i ustawić go na małym ogniu. Wymieszać z tartym parmezanem. Połączyć z dynią i makiem, wyłożyć do głębokich talerzy, polać masłem szałwiowym.

Posypać dodatkowym parmezanem, tartą gałką muszkatołową, świeżo zmielonym pieprzem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • gabka9, 2010-06-23 12:17:43
    gabka9
    Bardzo ciekawy przepis.
    Tylko dlaczego "na słodko"?
    Komentarz
  • marissima, 2010-06-23 12:57:51
    marissima
    dynia ma słodki smak
    Komentarz
  • chilanes, 2011-03-21 22:39:45
    chilanes
    wybuchowa mieszanka
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe