Poffertjes

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2010-06-23
  • Poffertjes

Składniki:

  • mąka [200 g]
  • masło [40 g]
  • mleko [350 ml]
  • drożdże [8 g]
  • sól [2 g]

Przygotowanie:

Mleko lekko podgrzać. Mąkę wymieszać z solą,w środku zrobić wgłębienie - wlać drożdże wymieszane z odrobiną mleka, a następnie 2/3 pozostałego mleka. Mieszać do uzyskania zawiesistej rzadkiej masy. Dodać resztę mleka, cały czas mieszając. Ciasto przykryte wilgotną ściereczką odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Specjalną patelnię do poffertjes nasmarować masłem. We wgłębienia patelni wlać ciasto i smażyć naleśniki z obu stron, aż będą złocisto-brązowe. Podawać gorące, polane masłem i posypane cukrem pudrem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: puree z dyni

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką