Moherowe berety

autor: , kategoria: przekąski na ciepło, kuchnia polska , dodano: 2010-06-23
  • Moherowe berety

Składniki:

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy z wody, przeciskamy przez praskę dwukrotnie, studzimy ( do ziemniaków można dodać posiekaną drobniutko zieloną pietruszkę lub koperek ).
Cebulę obieramy,trzemy na tarce o najmniejszych oczkach ( jak na placki ziemniaczane ) i razem z mięsem mieszamy w misce na jednolitą masę,doprawiamy do smaku, dzielimy na osiem równych porcji, kształtujemy okrągłe kotlety nakładamy na nasmarowanej oliwą blasze i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok.15 minut.

Po czasie wyciągamy blachę.
Z ziemniaków formujemy okrągłe placki nakładamy na mięso i wkładamy blachę z powrotem do piekarnika. Zwiększamy temperaturę do 200 stopni i czekamy aż ziemniaki się lekko zrumienią

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • marissima, 2010-06-23 12:03:12
    marissima
    Przepis by buciol78
    bardzo mi sie nazwa spodobała
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem