Majonez klasyczny

autor: , kategoria: sosy , dodano: 2009-11-18
  • Majonez klasyczny

Składniki:

Przygotowanie:

Żółtka włożyć do miseczki, dodać sok z cytryny i odrobinę soli, ucierać w jedną stronę, póki żółtka nie staną się gładkie i jednolite. Nie przerywając ucierania (zawsze w tę samą stronę), niewielkimi porcjami dolewać oliwę – najlepiej po kropli. Kolejną porcję wlać dopiero wtedy, gdy poprzednia zostanie całkowicie wchłonięta. Kiedy sos nabierze już konsystencji gęstej emulsji, ilość dolewanej oliwy można trochę zwiększyć. Po zużyciu całej oliwy majonez należy jeszcze chwilę ucierać, aby był gęsty, jednolity, puszysty i lśniący, a potem doprawić do smaku odrobiną cukru, szczyptą białego pieprzu i niewielką ilością musztardy. Majonez podaje się do różnego rodzaju zimnych mięs, wędlin, ryb, jaj ugotowanych na twardo oraz do sałatek i surówek.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe