Keks z bakaliami

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2010-06-23
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Keks z bakaliami
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Keks z bakaliami
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Keks z bakaliami
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Keks z bakaliami

Składniki:

Przygotowanie:


Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo - cały czas mieszając - dodawać po 1 żółtku, następnie proszek do pieczenia, przesianą mąkę, waniliowy aromat i alkohol.
Z białek ubić sztywną pianę, po trochu dodawać do ciasta, delikatnie mieszając. Na końcu wrzucić drobno pokrojone bakalie.

Masę nałożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułka tarta foremki (ok.33x10).
Piec w temperaturze 180 stopni c przez około 40 minut - do suchego patyczka.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Smacznego :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • asuku, 2010-06-23 22:53:55
    asuku
    1
    Masz genialnie zdjęcia, bardzo zachęcające. Czy ten alkohol wpływa jakoś specjalnie na smak? Mam zamiar jutro zrobić taki keks, bo wydaje się być prosty, ale nie posiadam w domu wódki i nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.
  • studentkaAM, 2011-08-12 16:54:57
    studentkaAM
    1
    Keks w smaku przepyszny. Ja do swojego dorzuciłam tylko rodzynki, bo niestety tylko to miałam pod ręką Zrobienie zajęło mi ok. 20 min. Nie liczę oczywiście czasu pieczenia. 180 stopni przez 40 min? W życiu... Nastawiłam piekarnik na 180 stopni i po 10 minutach zmniejszyłam do 125 stopni, gdyż z wierzchu keksik mi sie przypalił, a w środku wciąż był mokry No ale odkroiłam delikatnie to co się spaliło i było cacy Dodam, że było to moje pierwsze własnoręcznie zrobione ciasto Efekt poniżej.
  • pani_helenka, 2011-08-29 19:17:40
    pani_helenka
    Właśnie przed chwilą zrobiłam i niestety nie wyrósł - ma AŻ 2cm wysokości, ale nie ma zakalca. Robiłam wszystko zgodnie z przepisem - te same składniki, te same proporcje, ta sama temp. Może ktoś ma jakąś radę na to. Też sądzę, że 40 min to za długo jak na 180 stopni. Mi już po 20 min. zaczął się przypalać. W ogóle wydaje mi się, że tego ciasta jest po prostu za mało jak na taką formę...
    Komentarz
  • hayley01, 2011-08-29 20:31:32
    hayley01
    Sprawdziłam w notatkach i wszystko się zgadza, w przepisie nie ma pomyłki.
    Keks taki jak na zdjęciu piekę zawsze z podanej ilości składników, w formie 33x10 lub 30x10, w temperaturze 180 stopni C a czas to już kwestia piekarnika. Napisałam, że ok 40 minut - do tzw. suchego patyczka.
    Komentarz
  • pani_helenka, 2011-08-30 02:18:52
    pani_helenka
    Dzięki za odpowiedź. To chyba wina mojego piekarnika, bo upiekłam drugi keks w/g innego przepisu i też nie wyrósł... Albo może źle ucieram to ciasto... sama już nie wiem
    Komentarz
  • hayley01, 2011-08-30 12:30:14
    hayley01
    Jeśli ciasto nie wyrosło / opadło to może za długo miksowałaś. Ważne jest też by składniki wcześniej wyjąć z lodówki - powinny mieć temperaturę pokojową. A jeśli piekarnik przypala, ciasto można na początku przykryć folią aluminiową.
    Komentarz
  • monisssssssss89, 2011-12-29 13:52:51
    monisssssssss89
    2
    keks wyszedł znakomity, tylko następnym razem dodam więcej bakalii

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe