Biała Dama - ciasto kokosowe

autor: , kategoria: torty, dodano: 2010-06-24
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Biała Dama - ciasto kokosowe
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Biała Dama - ciasto kokosowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Biała Dama - ciasto kokosowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Biała Dama - ciasto kokosowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Biała Dama - ciasto kokosowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Biała Dama - ciasto kokosowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Biała Dama - ciasto kokosowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Biała Dama - ciasto kokosowe

Składniki:

Przygotowanie:

Biszkopt można wykonać wg mojego przepisu http://smaczny.wizaz.pl/przepis_widok.php?id=921 POLECAM

lub wg.własnego sprawdzonego.

Wiórki kokosowe można wykorzystać z MALIBU własnej roboty http://smaczny.wizaz.pl/przepis_widok.php?id=2641 :)


BISZKOPT:

Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na sztywno.
Do białek dodajemy cukier i miksujemy na najniższych obrotach tak aby białka połączyły się z cukrem.
Do białek z cukrem dodajmy żółtka i mieszamy łyżką przelewając masę z dołu do góry, aby powietrze weszło w biszkopt.

NIE MIKSOWAĆ!!!! TYLKO MIESZAĆ!!!

Do masy dodajemy wcześniej wymieszane oby dwie mąki z proszkiem do pieczenia.Ja przesypuję ją przez sitko.
Powoli dodajmy mąki i cały czas mieszamy łyżką aż wszystko się dokładnie połączy.

Blaszkę 26cm na 31cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku !!!

Biszkopt piec 30 min w 180C,lub w 160C jak jest z termoobiegiem.


* nie wyjdzie nam za wysoki,ale taki ma być :D
* PODCZAS PIECZENIA NIE OTWIERAMY PIEKARNIKA !!!

KREM:

Śmietanę wlać do garnuszka,zagotować, wyłączyć palnik i dodać do niej czekoladę, aby się rozpuściła.
Mieszamy całość,aby szybciej nam się czekolada rozpuszczała.
Studzimy i wstwimy na całą noc do lodzi.
Następnego dnia wyciągamy i ubijmy na sztywno (tak jak śmietanę).
Dodajemy wiórki i mieszamy łyżką, aby całość się połączyła.


PĄCZ ALKOHOLOWY:

Do szklanki wlewamy alkohol,wodę i cukier.Mieszamy razem,aż się wszystko połączy.


Biszkopt przekrajamy na pół.
Dolną część nasączamy wodą z alkoholem.
Kładziemy sporą ilość kremu i rozsmarowujemy po całym cieście.
Pamiętajmy jednak,że musi nam starczyć też na wierzch ciasta :)
Przykrywamy drugą częścią naszego biszkoptu i ja go także nasączam wodą z alkoholem.
Na wierzch dajemy resztę kremu.
Nie musi to być gruba warstwa, bo posypujemy ciacho na wierzchu wiórkami kokosowymi.

Przed podaniem porcji ozdabiamy ciacho rozetką z bitej śmietany.


* czas zaznaczyłam 60 min, ale nie liczyłam całonocnego pobytu w lodówce
* ilość porcji zależy od tego jak podzielimy ciasto

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 7 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • marissima, 2010-06-24 12:01:12
    marissima
    uwielbiam kokosy
    ładne jasne ciacho ai smaczne w tym wykonaniu
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-06-24 12:11:45
    Sensuel
    marissima...dziekuję za miły komentarz .
    Fakt,ciasto jest bardzo smaczne,poza tym ja uwielbiam kokos jak i białą czekoladę także jest idealne jak dla mnie.
    Komentarz
  • Pepus, 2010-06-24 14:52:59
    Pepus
    Smakowicie wygląda i widzę, że nie powinnam mieć problemu ze zrobieniem go. Jak zrobię to wystawię komentarz
    Komentarz
  • gabka9, 2010-06-24 16:02:57
    gabka9


    Będę robić malibu, zostaną mi wiórki....
    a to ciasto ma chyba milion kalorii!
    Komentarz
  • vild, 2010-06-24 19:48:00
    vild
    gdzies juz widzialam ten sposob na zrobienie kremu, ale chyba ze zwykla czekolada. kokosy to nie jest to co lubie najbardziej ale znam kogos komu zaserwuje twoja biala dame laduje wiec w ulubionych
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-06-24 21:23:17
    Sensuel
    gabka...ciasto jest kaloryczne,ale nie przesłodzone .Jeżeli będziesz robiła malibu z mojego przepisu to polecam wersje 2 .

    vild...wypróbuj,wypróbu j sama zroobić.
    Komentarz
  • gabka9, 2010-06-24 22:11:50
    gabka9
    Tą właśnie wersję robię, już dzwoniłam do mamy, żeby zalała wiórki spirytem Bo skoro ma leżakować 10 dni, to ja bym chciała jeszcze zdążyć to wypić

    Ja nie wątpię, że ciasto jest pyszne, ja kocham kokos pod każą postacią i boję się że zjem całą blaszkę A skoro czekolada, wiórki i śmietana to ono zrujnuje moje tygodnie odchudzania
    A co mi tam, zrobię i pożremy z mamą i przyjaciółkami, popijając malibu pod pretekstem świętowania zaliczonej sesji/ponownego spotkania

    Ocenie jak zrobię. Malibu również
    Komentarz
  • Hvid, 2010-06-28 19:31:06
    Hvid
    Sensuel-Jako, ze Ty w Dk mieszkasz, usmiecham sie do Ciebie o przepis na drommekage. Mialam go, ale pewnego dnia padl mi komputer a wraz z nim mnostwo przepisow, w tym na drommekage.
    Jezeli jestes w posiadaniu takowego, albo masz kogo o ten przepis podpytac (moja tesciowa w ogole nie piecze ciast i nie ma zadnych przepisow na nie), bylabym bardzo wdzieczna za wstawienie go.
    Pozdrawiam serdecznie.
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-06-28 20:36:07
    Sensuel
    Hvid...no pewnie,że mam przepis .Wyślę ci go na WP bo na razie nie mam w planie go wstawiać,bo jeszcze nie wypróbowałam go
    Komentarz
  • wiola3079, 2010-06-29 19:39:23
    wiola3079
    rewelka ciasti i rewelka kalorie ale dla tego smaku warto sie tym delektowac
    Komentarz
  • malinka118, 2010-06-30 08:44:44
    malinka118
    7
    Uwielbiam kokos, a to ciasto jest rewelacyjne. Biszkopt piekę ze swojego przepisu, ale masę kokosową robię z tego. Polecam.
  • agnieszka09, 2010-06-30 19:46:31
    agnieszka09
    2
    ciacho pyszne...goscie byli zachwyceni)))
  • effulla, 2010-09-23 14:06:54
    effulla
    1
    Dzisiaj upiekłam BIAŁĄ DAMĘ
    Wprawdzie nie próbowałam jej sama i czeka na ocenę moich smakoszy ( rodzinka) jednak daję maksymalną ocenę bo wyszła dokładnie taka, jak na zdjęciu. Biszkopt pięknie się upiekł. Dobrze kroił. Wszystko wyszło bez zarzutów
  • Sensuel, 2010-09-23 20:39:12
    Sensuel
    effulla...cieszę się,że ciasto się udało i mam nadzieję,że będzie smakowało.
    Komentarz
  • valium8, 2010-10-25 18:01:09
    valium8
    1
    Uwielbiam kokosy, ale jeszcze nie spotkałam tak cudownie smakującego ciasta...

    Wszystko wyszło doskonale, a rodzinka jaką radochę miała... Muszę wypróbować resztę twoich przepisów. Dzięki wielkie
  • Sensuel, 2010-10-25 18:15:40
    Sensuel
    valium8....ogromnie się cieszę,że Wam smakowało i udało się ciasto.
    Zapraszam do korzystania .... i komentowania innym moich wypocin kulinarnych
    Komentarz
  • aeronauta, 2010-11-12 14:18:42
    aeronauta
    2
    Jako że robiłam malibu z przepisu Sensuel i zostały mi wiórki kokosowe zrobiłam i to ciasto. I kurczę niby jest bardzo proste i niewyszukane, ale naprawdę przepyszne. Połączenie kremówki z białą czekoladą daje naprawdę niesamowity smak kremu .
    Ciasto wyszło dość alkoholowe (przez te wiórki ze spirytusu) co uważam za duuuży plus . Jak będę robić je następnym razem bez alkoholowych wiórek to do kremu wleję trochę wódki lub spirytusu, żeby też wyszło takie .
  • ulmanka1985, 2011-11-09 21:28:52
    ulmanka1985
    1
    pyszne nic dodac nic ujac polecam
  • kreolka92, 2013-04-30 15:59:34
    kreolka92
    0
    Jadłam to ciacho pod nazwą "Rafaello". Przepyszne. Słodkie, puchowe, delikatne.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Pralinki z
  • Mniam: 1
    Zielony makaron z kurczakiem na szybko
  • Mniam: 1
    Rewelacyjna sałatka na imprezę z paluszkami krabowymi
  • Mniam: 1
    Gęsta zupa z soczewicy

Zamknij