Cynamonki

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe, kuchnia polska , dodano: 2010-06-25
  • Cynamonki

Składniki:

  • mąka tortowa [4 szklanki] (pszenna)
  • mleko [1 szklanka] (letnie)
  • jajka [2 szt.]
  • cukier [6 łyżek]
  • masło [0.5 kostki] (roztopione i ostudzone)
  • drożdże [40 g] (swieże,lub 20 gram drożdży instant)
  • sól [1 szczypta]
  • masło [0.25 kostki] (roztopione)
  • cukier [0.5 szklanki]
  • jajka [1 szt.] (do posmarowania)
  • cynamon [6 łyżeczek]
  • rodzynki [1 op.] (małe)

Przygotowanie:

Z drożdży,2 łyżek cukry,2 łyżek mąki i 1/2 szklanki mleka wyrobić zaczyn.
Odstawić do wyrośnięcia.
Do miski dodać mąkę, jajka, sól, resztę mleka(1/2szklanki) oraz wyrośnięty zaczyn.Po wyrobieniu wlać masło i zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia.
Wyłożyć na stolnicę, podzielić na 4 części, rozwałkować, posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem oraz wedle uznania dodać rodzynki. Ciasto zwinąć w roladę, pokroić w plasterki oraz ułożyć na blasze w dużych odstępach. Tak przygotowane cynamonki posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do rozgrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika. Piec około 10-15 minut.
Smacznego!

przepis by mąka Tortowa z biedronki

naprawdę polecam ciasteczka są przepyszne maślane:)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa solianka

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem