Cynamonki

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe, kuchnia polska , dodano: 2010-06-25
  • Cynamonki

Składniki:

Przygotowanie:

Z drożdży,2 łyżek cukry,2 łyżek mąki i 1/2 szklanki mleka wyrobić zaczyn.
Odstawić do wyrośnięcia.
Do miski dodać mąkę, jajka, sól, resztę mleka(1/2szklanki) oraz wyrośnięty zaczyn.Po wyrobieniu wlać masło i zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia.
Wyłożyć na stolnicę, podzielić na 4 części, rozwałkować, posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem oraz wedle uznania dodać rodzynki. Ciasto zwinąć w roladę, pokroić w plasterki oraz ułożyć na blasze w dużych odstępach. Tak przygotowane cynamonki posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do rozgrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika. Piec około 10-15 minut.
Smacznego!

przepis by mąka Tortowa z biedronki

naprawdę polecam ciasteczka są przepyszne maślane:)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem