Pasta z boczkiem i mozzarellą

autor: , kategoria: makarony, kuchnia włoska , dodano: 2010-06-25
  • Pasta z boczkiem i mozzarellą

Składniki:

  • makaron penne [3 szklanki]
  • boczek [4 plastry]
  • oliwki [3 łyżki]
  • ser mozzarella [1 op.]
  • oliwa z oliwek [1 łyżeczka]
  • czosnek [4 ząbki]
  • pomidory [2 szt.]
  • ser parmezan [2 łyżeczki]
  • bazylia [1 szczypta]
  • oregano [1 szczypta]

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Kroimy boczek w kostkę i podsmażamy na patelni. Czosnek, oliwki kroimy w plasterki, dodajemy do boczku. Następnie obieramy pomidory ze skórki i kroimy w kostkę (świetnie pasują pomidory z puszki w zalewie), dodajemy na patelnię. Przyprawiamy bazylią i oregano (może być suszona lub świeża). Smażymy jeszcze przez chwilkę, następnie dodajemy mozzarellę pokrojoną w kostkę i mieszamy. Zdejmujemy z ognia i takim "sosem" polewamy makaron. Na koniec posypujemy ztartym parmezanem.
Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: imbirowa kruszonka

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe