Ciasto truskawkowe z kruszonką

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2010-06-26
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ciasto truskawkowe z kruszonką
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ciasto truskawkowe z kruszonką
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto truskawkowe z kruszonką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto truskawkowe z kruszonką

Składniki:

Przygotowanie:


Ciasto prościutkie i szybkie do wykonania. Z dużą ilością owoców i kruszonką....po prostu pyszne :)
Owoce wg. uznania, ale najlepiej kwaskowe - mogą być truskawki, śliwki czy też rabarbar.

Kruszonka

W małym garnuszku roztopić masło, dodać cukier a następnie mąkę i aromat, dobrze wymieszać, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce

Ciasto

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, cały czas mieszając stopniowo dodawać po jednym jajku (ok. 2 minuty na każde jajko) i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Formę o średnicy ok. 23 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Ciasto przełożyć do formy, ułożyć truskawki, wierzch posypać startą na grubej tarce kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 9 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • asuku, 2010-06-27 19:38:34
    asuku
    0
    Takie ciasto z owocami letnimi pod kruszonką to moje drugie ulubione zaraz po makowcu - a do tego jeszcze takie proste w wykonaniu!
  • Sensuel, 2010-07-15 14:22:14
    Sensuel
    0
    Moja babcia takie robi,także skusiłam się na ocenę a tym samym wydaniem opini,bo znam smak tego ciasta.Jest OK,ale szału nie ma.Zwykłe ciasto z owocami sezonowymi.
    Jadłam takie w wersji ze śliwkami i rabarbarem.
  • ewelline, 2010-07-15 16:57:13
    ewelline
    0
    ja wole wersje ze śliwkami lub rabarbarem ale z truskawkami jest ok
  • enchantedprincess, 2010-07-19 00:34:22
    enchantedprincess
    1
    Pyszne! W wersji z czereśniami też smakuje wyśmienicie
  • aninka, 2010-08-18 11:22:53
    aninka
    -1
    Ja posypuję owoce kisielem, kiedy mają dużo soku ciasto nie namaka, a dodatkowo zyskuje lepszy smak.
  • aduskaxdxd, 2010-08-18 12:26:13
    aduskaxdxd
    -1
    jest świetne !! nie jestem zwolenniczką ciast ale to jest naprawde przepyszne
  • hayley01, 2010-08-18 15:53:20
    hayley01
    Aninka, wg mnie cały urok w tym, że owoce puszczą sok, im go więcej tym ciasto smaczniejsze. A sztuczny smak kisielu jest tu zbędny
    Komentarz
  • koszatniczka320, 2010-08-21 00:10:18
    koszatniczka320
    0
    ciasto idealne w sezonie letnim, szybkie do zrobienia, także idealne przy nagłej wizycie gości mi się już trochę przejadło... ale zdecydowanie bardziej mi smakuje ucierane z owocami niż biszkopt!
  • Wr, 2014-05-29 14:13:13
    Wr
    to już wiem co dzisiaj upiekę
    Komentarz
  • Wr, 2014-05-30 14:14:54
    Wr
    0
    Upieczone i w dużej mierze już zjedzone. Ciasto jest pyszne.
    Kruszonki nie robiłam roztapiając masło jak sugeruje autorka tylko tradycyjnie wszystkie skłdaniki kruszonki zagniotłam i taką posypałam ciasto.
  • bylialy, 2014-06-02 11:17:51
    bylialy
    0
    Super przepis, dziękuje

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe