Naleśniki z owocami pod bezową pierzynką

autor: , kategoria: naleśniki, kuchnia polska , dodano: 2010-06-26
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Naleśniki z owocami pod bezową pierzynką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Naleśniki z owocami pod bezową pierzynką
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Naleśniki z owocami pod bezową pierzynką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Naleśniki z owocami pod bezową pierzynką
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Naleśniki z owocami pod bezową pierzynką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Naleśniki z owocami pod bezową pierzynką

Składniki:

  • mąka pszenna [20 dag]
  • sól [2 szczypty] (po szczypcie do ciasta i do bezy)
  • cukier [4 łyżki] (po 2 do owoców i do bezy)
  • jajka [2 szt.] (żółtka do ciasta, białka do bezy)
  • mleko [1 szklanka]
  • woda [1 szklanka]
  • olej [1 łyżka] (kokosowy)
  • ekstrakt waniliowy [1 łyżka]
  • cukier waniliowy [1 op.] (podwójne, 32 gramy)
  • migdały [3 łyżki] (płatki lub posiekane orzechy)
  • masło [1 łyżka] (do posmarowania formy)
  • owoce sezonowe [50 dag] (np. truskawki, maliny, jagody)

Przygotowanie:

Truskawki umyć, odciąć szypulki, pokroić w plastry, polać ekstraktem waniliowym i zasypać dwiema łyżkami cukru, wymieszać.

Do miski przesiać mąkę ze szczyptą soli i cukru, dodać żółtka i dolewając po części mleko z wodą mieszać trzepaczką typu maczuga aż do uzyskania gładkiego ciasta o konsystencji lekkiego jogurtu. Ciasto mozna smażyć odrazu po przygotowaiu, nie musi odstać.

Na patelni roztopić łyżkę oleju kokosowego - przelać do ciasta i ponownie je wymieszać.
Smażyć naleśniki na średnim ogniu - przewracać na drugą stronę gdy wierzch się zetnie, zdjąć gdy druga strona smaży się ok. 40 sekund (pojawia się na spodzie złocisto-brązowe plamki).

Na każdy naleśnik nałożyć porcje owoców i zawinąć w rulon - układać obok siebie w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem lub w formie na ciasto wyłożonej papierem\posmarowanej masłem. Na placki wykladać same owoce, sok który wyciekł zostawić na potem, do polania.

Z białek (z dodatkiem szczypty soli) ubić pianę na sztywno, dodać dwie łyżki cukru, zmiksować i dodać następnie całe opakowanie cukru waniliowego - miksować jeszcze chwile aż cukier się rozpuści, a piana stanie się błyszcząca.

Pianę wyłożyć na naleśniki, posypać migdałami\orzechami. Zapiec całość w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 150-170*C) przez ok. kwadrans aż beza zacznie się lekko rumienić.

Podawać polane pozostałym sokiem z owoców.

Gotowe. Smacznego:)

    Śr. ocena: 4.75 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Jak przytyć? Krótkie wideo z poradami

Komentarze

  • vril, 2010-06-26 10:43:45
    vril
    Zapomnailam o najwazniejszym skladniku - owocach Uzyjcie wszelkich sezonowych (miekkich) jakie wam wpadna w rece - truskawki, maliny, jagody, itp. Przepis juz zglosilam do moderacji.
    Komentarz
  • asuku, 2010-06-27 19:37:09
    asuku
    1
    "W kupie" wyglądają średnio apetycznie, ale już podane wręcz przeciwnie. Uwielbiam naleśniki pod każdą postacią, a ze świeżymi owocami to już w ogóle (a tu jeszcze beza!)
  • ewelline, 2010-08-06 23:01:56
    ewelline
    1
    Nie wpadłabym na pomysł zrobienia bezy na naleśnikach

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką