Naleśniki z owocami pod bezową pierzynką

autor: , kategoria: naleśniki, kuchnia polska , dodano: 2010-06-26
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Naleśniki z owocami pod bezową pierzynką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Naleśniki z owocami pod bezową pierzynką
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Naleśniki z owocami pod bezową pierzynką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Naleśniki z owocami pod bezową pierzynką
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Naleśniki z owocami pod bezową pierzynką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Naleśniki z owocami pod bezową pierzynką

Składniki:

Przygotowanie:

Truskawki umyć, odciąć szypulki, pokroić w plastry, polać ekstraktem waniliowym i zasypać dwiema łyżkami cukru, wymieszać.

Do miski przesiać mąkę ze szczyptą soli i cukru, dodać żółtka i dolewając po części mleko z wodą mieszać trzepaczką typu maczuga aż do uzyskania gładkiego ciasta o konsystencji lekkiego jogurtu. Ciasto mozna smażyć odrazu po przygotowaiu, nie musi odstać.

Na patelni roztopić łyżkę oleju kokosowego - przelać do ciasta i ponownie je wymieszać.
Smażyć naleśniki na średnim ogniu - przewracać na drugą stronę gdy wierzch się zetnie, zdjąć gdy druga strona smaży się ok. 40 sekund (pojawia się na spodzie złocisto-brązowe plamki).

Na każdy naleśnik nałożyć porcje owoców i zawinąć w rulon - układać obok siebie w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem lub w formie na ciasto wyłożonej papierem\posmarowanej masłem. Na placki wykladać same owoce, sok który wyciekł zostawić na potem, do polania.

Z białek (z dodatkiem szczypty soli) ubić pianę na sztywno, dodać dwie łyżki cukru, zmiksować i dodać następnie całe opakowanie cukru waniliowego - miksować jeszcze chwile aż cukier się rozpuści, a piana stanie się błyszcząca.

Pianę wyłożyć na naleśniki, posypać migdałami\orzechami. Zapiec całość w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 150-170*C) przez ok. kwadrans aż beza zacznie się lekko rumienić.

Podawać polane pozostałym sokiem z owoców.

Gotowe. Smacznego:)

    Śr. ocena: 4.75 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • vril, 2010-06-26 10:43:45
    vril
    Zapomnailam o najwazniejszym skladniku - owocach Uzyjcie wszelkich sezonowych (miekkich) jakie wam wpadna w rece - truskawki, maliny, jagody, itp. Przepis juz zglosilam do moderacji.
    Komentarz
  • asuku, 2010-06-27 19:37:09
    asuku
    1
    "W kupie" wyglądają średnio apetycznie, ale już podane wręcz przeciwnie. Uwielbiam naleśniki pod każdą postacią, a ze świeżymi owocami to już w ogóle (a tu jeszcze beza!)
  • ewelline, 2010-08-06 23:01:56
    ewelline
    1
    Nie wpadłabym na pomysł zrobienia bezy na naleśnikach

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem