Naleśniki ze szpinakiem i serem

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2010-06-28
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Naleśniki ze szpinakiem i serem
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Naleśniki ze szpinakiem i serem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Naleśniki ze szpinakiem i serem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Naleśniki ze szpinakiem i serem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Naleśniki ze szpinakiem i serem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Naleśniki ze szpinakiem i serem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Naleśniki ze szpinakiem i serem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Naleśniki ze szpinakiem i serem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Naleśniki ze szpinakiem i serem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Naleśniki ze szpinakiem i serem

Składniki:

Przygotowanie:

Z podanych składników robię ciasto naleśnikowe. Mieszam całość by masa była gładka, bez grudek. Odstawiam na 15-20 min. Smażę naleśniki.

Farsz:
Mrożony szpinak wrzucam na patelnię, gdy woda, która powstanie - wyparuje, wrzucam pokrojoną w kosteczkę fetę i potarkowany ser żółty. Całość doprawiam solą, pieprzem, bazylią, sokiem z cytryny. Duszę na małym ogniu jeszcze kilka minut, aż ser się ładnie pokruszy/stopi a farsz nie będzie wodnisty. Tak przygotowanym farszem smaruję naleśniki. Składam je w koperty.

Naleśniki podaję z sosem czosnkowo-ziołowym domowej roboty :)


Uwagi:
Do ciasta naleśnikowego dodaję olej, po to by naleśniki ładnie się smażyły, nie przywierały do patelni.
Wersja mniej kaloryczna - ser żółty odtłuszczony, mąka razowa, mleko 0,5%.
Naleśniki przed podaniem podsmażam na masełku by były rumiane, lubię mocno wysmażone :-)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 11

Komentarze

  • ewelline, 2010-07-30 13:12:48
    ewelline
    0
    Ja również takie naleśniki robię i polewam sosem czosnkowym a czasem z serem zapiekam króciutko by się rozpuścił
  • Zuziczka, 2010-07-30 13:55:49
    Zuziczka
    0
    Mniam! Wlasnie mam dzisiaj z okazji piatku zrobic takie nalesniczki. Dzieki za przepis, szczegolnie na farsz!
  • Zuziczka, 2010-07-30 13:57:05
    Zuziczka
    Aha, do ciasta nalesnikowego proponuje dodac troche piwa. dobrze sie kompnuje ze slonymi farszami
    Komentarz
  • anka_bunio, 2010-09-12 18:51:17
    anka_bunio
    0
    Rewelacyjne, przewspaniałe połączenie. I naleśniki wyszły super, i farsz. Do ciasta dodałam 2 łyżki oleju arach. i mogłam smażyć bez tłuszczu. A połączenie szpinaku i fety - miodzio!
  • Niuniuska, 2010-10-19 14:58:18
    Niuniuska
    Dziewczyny, cieszę się, że Wam smakowało! ))

    Zuziczka, dziękuję za radę odnośnie piwa. Jestem ciekawa efektu, muszę spróbować koniecznie!
    Komentarz
  • Ishikawa, 2010-10-19 16:19:13
    Ishikawa
    Niuniusko, a ile Ci wychodzi mniej więcej naleśników z tych proporcji ?
    Myślę, żeby jutro na obiad je zrobić
    Komentarz
  • kaasandraa, 2013-04-04 17:01:12
    kaasandraa
    0
    Postanowiłam dziś przepis wypróbować i wyszło pyszne ) no może farsz był nieco za słony, ale to zapewne dlatego, że za dużo fety dodałam następnym razem spróbuję dodać jeszcze czosnku )

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem