Kluski pomidorowe

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie , dodano: 2010-06-28
  • Kluski pomidorowe

Składniki:

Przygotowanie:

Pomidory (obrane) trzemy na tarce lub miksujemy blenderem,
dodajemy łyżeczkę tymianku, bazylii, soli, bulionu w proszku,
dodajemy 2 filiżanki mąki pszennej pełnoziarnistej.

Ciasto powinno być bardzo gęste.

Kluski wkładamy na osolony wrzątek łyżką.
Gotujemy ok. 5 minut.

Po wyjęciu na talerz, polewamy sosem z roztopionego masła z dodatkiem oregano i bazylii.

    Śr. ocena: 4.33 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Sherrie, 2010-06-29 13:59:36
    Sherrie
    0
    kocham pomidory i kocham wszelkiego rodzaju kluski
  • gabka9, 2010-06-29 18:26:57
    gabka9
    Bardzo ciekawy przepis, dodaję do ulubionych

    Szkoda ze nie ma zdjęcia.
    Komentarz
  • valliere1, 2010-08-12 18:20:44
    valliere1
    1
    Z tym masełkiem zbyt kalorycznie jak dla mnie ale warto spróbować bez
  • anka_bunio, 2010-08-31 18:01:32
    anka_bunio
    1
    Lubię je, wiesz? Chociaz pierwszy kęs na to nie wskazywał Mąka pełnoziarnista ma po prostu ten specyficzny smak, do którego wiąż się przyzwyczajam. Moje kluski wyszły mniej podłużne, a raczej okrągłe i dużo bardziej zerwone! Wpadały w intensywną ciemną czerwień. Zastanawiam się, od czego to zależy, może dałam mniej mąki? Ale to dobrze, porcja wychodzi bardzo duża (przynajmniej 10 sporych klusek), więc podzieliłam ją na dwie.
  • anka_bunio, 2010-08-31 18:02:40
    anka_bunio
    Polecam na wierzch dodać coś białkowego: w moim przypadku odrobina jogurtu nat., pokruszony plaster fety, plaster wędzonego łososia i papryka zielona z odrobiną pomidorka.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe