Kotleciki rybne

autor: , kategoria: ryby , dodano: 2010-06-28
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kotleciki rybne
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kotleciki rybne
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kotleciki rybne
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kotleciki rybne
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kotleciki rybne
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kotleciki rybne
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kotleciki rybne
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kotleciki rybne

Składniki:

Przygotowanie:

Do kotlecików rybnych zazwyczaj uzywam ryby "Alaska", ale może być też każda inna, a nawet można pomieszać gatunki.

Rybkę rozmrażam.
Czekam aż obcieknie i mielę przez maszynkę do mięsa (mam taką na korbkę od babci ;) )
Cebulkę obieram, kroję bardzo drobno i podsmażam na maśle z odrobiną soli i pieprzu aż będzie szklista.
Cebulkę dodaję do ryby.
Do masy rybnej wbijam jajko sztuk łan (1 szt.) i mieszam całość.
Dodaję posiekaną bardzo drobno natkę pietruszki, kilka kropel soku z cytryny, sól i pieprz do smaku i mieszam całość.
Zazwyczaj masa wychodzi mi zbyt rzadka to dodaję bułki tartej.
Do nabierania masy rybnej używam łyżki stolowej i kręcę kulki, jak na kotlety mielone.
Obtaczam je w bułce tartej i smażę na rumiano na rozgrzanym oleju.


* z podanej proporcji wychodzi mi 12 kotlecików.
* na zdjęciu jest surówka z kapusty http://smaczny.wizaz.pl/przepis_widok.php?id=1858 bardzo dobra

    Śr. ocena: 4.94 / recenzji: 18 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • Sensuel, 2010-06-28 20:17:47
    Sensuel
    Zapomniałam dopisać,że jak ktoś nie ma maszynki do mielenia to nic nie szkodzi.Rybę można nożem ostrym bardzo drobno pokroić i też będzie dobrze
    Komentarz
  • wilma 1, 2010-06-28 21:37:15
    wilma 1
    1
    Świetne zdjęcia,kotleciki wyglądają smakowicie.Interesująca alternatywa dla smażonej rybki.Dodaję do ulubionych i wkrótce sprawdzę na własnej rodzinie.
  • Sensuel, 2010-06-28 22:22:03
    Sensuel
    Dziękuję wilma 1 za komplemencik.Mam nadzieję,że kotleciki nie tylko będą wyglądały smakowicie,ale również i smakowały
    Komentarz
  • wiola3079, 2010-06-29 19:34:29
    wiola3079
    -1
    rewelacja musze sprubowac
  • dzidzia_aim, 2010-06-30 07:27:46
    dzidzia_aim
    2
    Kotleciki robiłam wczoraj i wyszły bardzo dobre
    Ja co prawda nie mam maszynki do miesa i troszke zmaltretowałam rybke nożem, ale i tak było smaczne
    Dzięki za kolejny fajny przepis, dotąd rybe jadłam tylko w panierce lub ewentualnie po grecku a tu prosze takie cudeńka można robić
  • malinka118, 2010-06-30 08:42:44
    malinka118
    Nigdy wcześniej nie robiłam kotlecików rybnych, wybróbuje w piątek, ale za zdjęcie już daję 5*
    Komentarz
  • malinka118, 2010-06-30 08:43:05
    malinka118
    1
    I się nie dodały *
  • bardotka_a, 2010-06-30 11:45:08
    bardotka_a
    1
    Idealne, jutro zrobię na obiadek
  • agnieszka09, 2010-06-30 19:52:23
    agnieszka09
    0
    kotleciki robie z tego samego przepisu.wychodza na prawde smaczne...po mimo iz nie przepadam za ryba
  • Pepus, 2010-07-01 13:04:38
    Pepus
    Och widzę super przepis na następny obiad. Oceniam dopiero po zrobieniu przepisu.
    Komentarz
  • kiika, 2010-07-01 16:13:15
    kiika
    3
    Zrobiłam dzisiaj na obiad, rodzince smakowało . Zamiast pietruszki użyłam koperku, zamieniłam alaskę na morszczuka i dodałam imbiru. Polecam to danie wszystkim zwolenniczkom dań rybnych
  • Sensuel, 2010-07-01 16:18:19
    Sensuel
    Imbir do ryby??A to ciekawe
    Bardzo się cieszę,że Wam smakowało
    Komentarz
  • Parvati, 2010-07-02 20:05:32
    Parvati
    Imbir jest świetnym dodatkiem do rybki polecam i ja!

    Sensuel spokojnie ponad połowa przepisów w moich ulubionych i na liście do wypróbowania jest Twojego autorstwa!
    Wielkie dzięki za podsuwanie pomysłów na smaczne jedzonko!
    Buziaki!
    Komentarz
  • tajgabajga, 2010-07-04 13:42:34
    tajgabajga
    0
    prosty przepis kotleciki-super!!!!oczywiscie 5 gwiazdek.Polecam na obiad
  • ewelline, 2010-08-06 15:19:08
    ewelline
    2
    bardzo lubię rybne kotleciki, jednak nie lubię ich robić moja mama robi tak samo tylko bez soku z cytryny a używa cytrynowej przyprawy do rybki, są rewelacyjne!
  • Ieka, 2010-08-27 15:09:08
    Ieka
    już daawno nie jadłam,pamiętam, że mama mi je robiła jak byłam w podstawówce,i wówczas też mojemu bratu który niechciał jeść, ale kotleciki wcinał
    Twoje wyglądają przepysznie jeszcze z młodymi ziemniaczkami
    pychota
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-08-27 18:54:41
    Sensuel
    Ieka...spróbuj zrobić sama .Ja na początku się bałam,bo...mielenie mięsa i w ogóle.Ale w brew pozorom nie było źle i czasami można zaszaleć
    Komentarz
  • Ieka, 2010-09-02 09:30:34
    Ieka
    1
    zrobiłma wczoraj i baaardzo smaczne, tak.. to te moje z dzieciństwa..
    Tż też się zajadał
    fajny przepis
  • Kamlisa, 2010-10-29 16:33:59
    Kamlisa
    1
    Zrobiłam dzis - rybę siekałam w malakserze, zageszczałam nie bułka tarta, a otrebami owsianymi i zytnimi Wyszły zgrabne kotleciki, bardzo delikatne, takie faktycznie dla dzieci, bo mało czuje sie w nich rybe. Bardzo mi to odpowiada, natomiast mąz, zapalony wędkarz - woli jednak "prawdziwą" rybę
  • mesta93, 2010-10-29 17:32:21
    mesta93
    1
    kotleciki pierwsza klasa tym bardziej że nie przepadam zbytnio za rybą, a w takiej formie jak najbardziej mi odpowiada
  • m_ilka17, 2010-10-30 12:15:40
    m_ilka17
    1
    Robiłam jakiś czas temu i zapomniałam ocenić. Kotleciki bardzo mi smakowały, nie przepadam za smażonymi filetami, więc ten sposób podania ryby jest dla mnie świetny. Ja ryby nie mieliłam tylko zsiekałam w robocie razem z cebulą. Danie szybkie i łatwe do zrobienia, a do tego pyszne.
  • kaska222, 2010-11-21 20:14:02
    kaska222
    2
    Wygladaja apetycznie,w tygodniu je zrobie,tylko niewiedzialam czy nadaja sie mrozone.
  • Sensuel, 2010-11-21 20:28:23
    Sensuel
    kaska222...nadaje się
    Komentarz
  • sjoanna, 2010-11-26 12:29:26
    sjoanna
    2
    Znam to danie. Bardzo dobre nawet dla takich co znajda w kazdej rybie - w filetach oczywiscie tez - nawet najmniejsza ość. W kotlecikach ich nie ma - maszynka babcina nie daje im szans na przetrwanie. Czyli dla mnie i dla dzieciakow - ideal. Zamiast cebulki mozna dodac szczypiorek.
  • Ostrowczanka, 2011-04-08 18:28:48
    Ostrowczanka
    1
    Pyszne, delikatne kotleciki w chrupkiej skórce. Ja swoje zrobiłam z koperkiem (uwielbiam połączenie koperek plus rybka). Zasłużone 5 gwiazdek!
  • weenie, 2012-03-15 14:32:43
    weenie
    0
    Koltleciki robiłąm z flądry i wyszły bardzo dobre, chociaż brakowało mi trochę intesywniejszego smaku. I tak bardzo polecam, a następnym razem spróbuję je bardziej doprawić.
  • Sklep_Rafa_pl, 2013-05-21 08:38:27
    Sklep_Rafa_pl
    0
    Robię właśnie w taki sposób kotlety rybne od kilku lat. Przepis nigdy mnie nie zawiódł. Ryba nie jest w środku wysuszona, a chrupiąca panierka jest rewelacyjna. Czasami dodaję do przepisu pieprz cytrynowy i koperek

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe