Pasticcio

autor: , kategoria: makarony , dodano: 2010-06-29
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pasticcio
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pasticcio

Składniki:

  • mięso mielone [300 g]
  • makaron penne [300 g]
  • cebula [1 ] (duża)
  • marchew [1.5 szt.]
  • koncentrat pomidorowy [2 łyżki]
  • ziele angielskie [1 szt.]
  • pieprz cayenne (szczypta)
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • ser żółty [150 g]
  • cynamon [1 łyżeczka] (pełna)
  • liście laurowe [1 szt.]

Przygotowanie:

Na oliwie szklimy drobno posiekaną cebulę i dodajemy utartą na średnich oczkach marchewkę. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, solimy, pieprzymy i wsypujemy połowę cynamonu. Dodajemy 3 łyżki wody i dusimy kilka minut.

Na patelni podsmażamy zmielone mięso na oliwie, solimy i pieprzymy. Kiedy mięso jest już podsmażone dodajemy do marchewki, dodajemy koncentrat pomidorowy, resztę cynamonu i dusimy wszystko razem ok. 5 minut.

Makaron gotujemy w dobrze osolonej wodzie al dente.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wykładamy połowę makaronu, na nim układamy farsz i przykrywamy makaronem. Posypujemy startym żółtym serem.

Zapiekamy w piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Węglowodany - jakie jeść żeby nie tyć

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe