Bouillabaisse – francuska zupa rybna

autor: , kategoria: zupy, kuchnia francuska , dodano: 2009-11-18
  • Bouillabaisse – francuska zupa rybna

Składniki:

  • ryby słodkowodne [1 kg]
  • cebula [1 szt.]
  • seler naciowy [1 szt.] (1 łodyga)
  • marchew [1 szt.]
  • pomidory [3 szt.]
  • wino białe wytrawne [1 szklanka]
  • liście laurowe [2 szt.]
  • tymianek [1 pęczek]
  • rozmaryn [1 szczypta]
  • skórka z pomarańczy (kawałek)
  • szafran [1 szczypta]
  • oliwa [2 łyżki]
  • sól

Przygotowanie:

Ryby oskrobać, umyć, sprawić, opłukać, podzielić na dzwonka. Płetwy i łby (bez oczu i skrzeli) zostawić. W rondlu podsmażyć na biało posiekaną cebulę, dodać pokrojoną w plasterki łodygę selera i obraną, poszatkowaną w krążki marchew. Dusić 5 min, podlewając winem, a potem dołożyć pomidory (bez skórki i pestek), dzwonka ryby, płetwy i łby, wlać tyle wody, by przykryła zawartość garnka, osolić, wrzucić liście laurowe, rozmaryn i skórkę pomarańczową. Gotować na wolnym ogniu ok. 30 min, przecedzić, rybę oczyścić z ości i skóry, rozdrobnić i ponownie włożyć do wywaru. Całość jeszcze raz zagotować, przyprawić solą i resztą wina, zabarwić szafranem, posypać posiekanym tymiankiem.

Bouillabaise marsylską gotuje się z ryb morskich i dodaje różne gatunki frutti di mare: krewetki, kraby, homary.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Polecany film:

Kasia Bem - zupa krem z cukinii

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką