Bouillabaisse – francuska zupa rybna

autor: , kategoria: zupy, kuchnia francuska , dodano: 2009-11-18
  • Bouillabaisse – francuska zupa rybna

Składniki:

Przygotowanie:

Ryby oskrobać, umyć, sprawić, opłukać, podzielić na dzwonka. Płetwy i łby (bez oczu i skrzeli) zostawić. W rondlu podsmażyć na biało posiekaną cebulę, dodać pokrojoną w plasterki łodygę selera i obraną, poszatkowaną w krążki marchew. Dusić 5 min, podlewając winem, a potem dołożyć pomidory (bez skórki i pestek), dzwonka ryby, płetwy i łby, wlać tyle wody, by przykryła zawartość garnka, osolić, wrzucić liście laurowe, rozmaryn i skórkę pomarańczową. Gotować na wolnym ogniu ok. 30 min, przecedzić, rybę oczyścić z ości i skóry, rozdrobnić i ponownie włożyć do wywaru. Całość jeszcze raz zagotować, przyprawić solą i resztą wina, zabarwić szafranem, posypać posiekanym tymiankiem.

Bouillabaise marsylską gotuje się z ryb morskich i dodaje różne gatunki frutti di mare: krewetki, kraby, homary.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem