Ziemniaczana zapiekanka

autor: , kategoria: zapiekanki, kuchnia polska , dodano: 2010-06-30
  • Ziemniaczana zapiekanka

Składniki:

  • ziemniaki [10 szt.]
  • parówki [6 szt.]
  • musztarda
  • mąka pszenna
  • śmietana
  • margaryna
  • cebula [0.5 szt.]
  • ser żółty (starty)

Przygotowanie:

Ziemniaki gotować. W między czasie troszkę podsmażyć cebulkę, dodać parówki (przekrojone na dwa plastry) smażyć dalej aż bedą się rumienić.
Zrobić sos musztardowy. Margarynę podsmażyć z mąką (myśle że ćwierć kostki i 1,5 łyżki mąki) rozcieńczać wodą (uwaga nie gorącą). Zagotować. Dodać łyżeczkę smietany i musztardy do smaku.

Oczywiście wszytsko posolić i dodać odrobinę cukru.
Jak ziemniaki się ugotowały to pokroić je w plastry. Poukładac w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym lub innym przeznaczonym do pikarnika i zapiekanek. Na ziemniaki wyłożyć parówki, na nie kolejną wartwę ziemniaków.
Wszytsko zalać sosem i posypać tartym żółtym serem.

Piec do 30 minut w temp 150 stopni. Patrzeć by ser się nie przypalił. Przepis wymyśliłam sama. Życzę smacznego!

    Śr. ocena: 4.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • isabelmm, 2010-10-14 19:13:31
    isabelmm
    1
    Twój przepis posłużył mi jako baza, do wersji podstawowej dodałam podsmażone pieczarki i ugotowane jajka na twardo. Zapiekanka smaczna, sycąca i...tania.
  • blackrose4u, 2010-12-17 16:25:30
    blackrose4u
    Cieszę się że był inspiracją
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe