Tatratka

autor: , kategoria: torty , dodano: 2010-07-01
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tatratka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tatratka
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tatratka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tatratka
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tatratka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tatratka
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tatratka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tatratka

Składniki:

Przygotowanie:

Moja TATRATKA jest to właściwie karpatka tylko koleżnanka ją tak nazwała, ze względu chyba na wysokość gór ;)
Poza tym wiem,że są przepisy już na karpatki,ale na krem nie z paczki to nie wiedziałam :D

CIASTO:

Wodę i masło (ja kroję w kostki) wkładam do garnka i zagotowuję.
Ściągam z palnika i dosypuję mąkę, mieszam.
Stawiam na chwileczkę na palnik, mieszam aż się połączy i zdejmuję do ostygnięcia.
Jak wystygnie dodaję jajka w całości i proszek do pieczenia. Miksuję na jednolitą i gładką masę.

Masę dzielę na 2 porcje.
Tortownicę 24cm smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą.
Wykładam połowę ciasta i rozciągam na całości formy.
Może się trochę ślizgać,ale da się to opanować :D

Do ZIMNEGO piekarnika wkładam pierwszą porcję ciasta i piekę 25 min w 200C z termoobiegiem. Potem zmiejszam temperaturę do 160C termoobieg i piekę jeszcze 30 min.
Całość pieczenia jednej części to 55 min.

Jak piekarnik ostygnie to ponownie wkładam drugą część ciasta.


KREM:

1/2 litra to 2 szkl.
1 szklankę mleka lekko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym.
W drugiej szklance mleka rozrabiamy mąki i dodajemy do mleka i nie gotujemy już.
Mieszamy całość aż się połączy na gładką masę.
Jak ostygnie to wmiksowujemy masło.

Masa musi być chłodna przed dodaniem masła, bo krem nam się zwarzy !!!


Na pierwszy blat ciasta wykładamy krem i nakładamy drugi blat.
Ja wstawiam do lodówki ciasto, bo lubię jak ten krem stężeje.


* ilość porcji zależy od sposobu krojenia.
* czas zaznaczyłam 140 min bo liczyłam czas pieczenia i czas przygotowania

    Śr. ocena: 4.75 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 140 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Sensuel, 2010-07-01 09:30:42
    Sensuel
    Oczywiście,że nie mają być to jajka przepiórcze tylko kurze
    A ciasto ma być TATRATKA.
    Zgłaszam do moderacji.
    Komentarz
  • pysiamn, 2010-07-01 10:16:58
    pysiamn
    -1
    piekna wyszła musze zrobic z tego ciasta bo pieknie ci sie pofalowało
  • Sensuel, 2010-07-01 10:20:25
    Sensuel
    Pysiu...cały myk wg mnie jest w tym,że piekarnik jest zimny przed pieczeniem.
    Czytała różne przpisy co do robienia ciasta i w zasadzie niczym się nie różnią z wyjątkiem tego właśnie.Moja mama robi w prodiżu i jej tak wyrastało.A produż jest zimny przed włączeniem,więc zrobiłam w piekarniku i oto efekt

    Poza tym kremy to głównie budynie lub gotowe paczkowe,a mnie najbardziej smakuje własnie ten robiony,a potem schłodzony.POLECAM z czystym sumieniem
    Komentarz
  • brzydula_81, 2010-07-01 15:15:24
    brzydula_81
    uwielbiam karpatke, Twoja wyglada bardzo zachecajaco...ale narobilas mi smaka
    ocenie jak zrobie, ale jestem pewna ze bedzie 5*

    dodaje do ulubionych, zeby nie zgubic przepisu.
    Komentarz
  • HAMALIELKA, 2010-07-01 23:54:12
    HAMALIELKA
    2
    Robiłam już z własnego przepisu karpatkę. Nie umywa się do proszkowej mikstury. Ciasto wyrosło bardzo ładnie, aczkolwiek łatwo przeholować z kremem. Trzeba zasadniczo uważać aby dobrze zgęstniał .
  • Assathra, 2010-10-11 22:00:19
    Assathra
    Mmm wygląda bardzo apetyczne,uwielbiam karpatkę. Na pewno wypróbuje przepis
    Komentarz
  • imitate, 2012-10-25 20:15:41
    imitate
    Sensuel, cudo Ci wyszło!!
    Ja wstawiłam do rozgrzanego i wyrosło ale nie aż tak jak Tobie, następnym razem wsadzę do zimnego
    Jak będę robić z Twojego przepisu to ocenię
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe