Ciasto z truskawkami (na zimno)

autor: , kategoria: ciasta z masą , dodano: 2010-07-01
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto z truskawkami (na zimno)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto z truskawkami (na zimno)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto z truskawkami (na zimno)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto z truskawkami (na zimno)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto z truskawkami (na zimno)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto z truskawkami (na zimno)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto z truskawkami (na zimno)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto z truskawkami (na zimno)

Składniki:

  • jajka [4 ]
  • cukier [1 szklanka]
  • mleko [1 szklanka]
  • margaryna [1 kostka] (ja preferuję - Kasię lub Marynę)
  • kakao [2 łyżeczki]
  • biszkopty [300 g] (okrągłe)
  • galaretka [1 op.] (ja preferuję truskawkową)
  • truskawki [1 kg] (no może trochę mniej ;))

Przygotowanie:

Na początek praca dla małego pomocnika ;) a jeżeli go nie mamy to robimy same - łamiemy biszkopty na pół.

Jajka, cukier, mleko - miksujemy i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając.
Masę studzimy i nie przerażamy się, że wyszła lekko grudkowata, bo w późniejszym etapie wygląda dużo lepiej :)

Miksujemy (albo jak kto woli "ucieramy") margarynę i porcjami (1-2 łyżki) dodajemy wcześniej zrobioną (chłodną!) masę, ciągle miksując. Nie wrzucamy wszystkiego od razu, bo się zważy.
Na koniec dodajemy 2 łyżeczki kakao. Ja dodaję czasem 3 łyżeczki gdy kakao jest jasne. Chodzi o to by masa nie była zbyt ciemna (mocno kakaowa) i zbyt jasna (mdła).

Odstawiamy mikser na bok, a do naszej masy wrzucamy połamane wcześniej biszkopty. Mieszamy dokładnie łyżką.

Masę wykładamy do tortownicy (ja używam takiej o średnicy 26cm), gładzimy wierzch, po czym układamy truskawki i zalewamy wcześniej przygotowaną tężejącą galaretką.

Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby biszkopty lekko rozmiękły a galaretka zastygła.
Gdy już będzie gotowe zdejmujemy kółko z tortownicy, kroimy i delektujemy się :))

PS. Gdy nie ma truskawek zastępuję je wiśniami lub brzoskwiniami, lecz z truskawkami smakuje najlepiej :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: pomarańczowy mazurek

Komentarze

  • Sensuel, 2010-07-01 12:02:28
    Sensuel
    Ale pychaaaa,zrobię to z pewnością .Ląduje w ulubionych
    Komentarz
  • tikki85, 2010-09-09 17:59:11
    tikki85
    1
    Ciasto pyszne i nie wymaga dużo pracy . Ja zrobiłam z bananami i brzoskwiniami, zalałam niebieską galaretką i tez jest wyśmienite

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta