gołąbki inaczej

autor: , kategoria: zapiekanki , dodano: 2010-07-01
  • gołąbki inaczej

Składniki:

Przygotowanie:

kapustę siekam i gotuję w osolonej wodzie (na duży garnek około 1 łyżka soli) tak aby kapusta była tak zwana al dente (czyli na ząb)
kapustę przekładam na sito tak aby ściekła z wody

w międzyczasie smażę na oleju(około 2 łyżki stołowe)cebulę pokrojoną drobniutko i mięso mielone doprawiam solą i pieprzem

w tym samym czasie gotuję dwie paczki ryżu w osolonej wodzie

gdy mięso nie ma już grudek i jest usmażone przekładam je do garnka ewentualnie jakiegoś większego naczynia

gdy ryż się ugotuję odcedzam go i dodaję do mięsa doprawiam tak jak
lubie solą i pieprzem

przygotowuję sos pomidorowy według przepisu na opakowaniu

przygotowuję brytwankę
nakładam na dno kapustę następnie warstwę ryżu i mięsa potem znowu kapustę i mieszankę ryżu i mięsa na górę ostatnią warstwę kapusty wszystkie warstwy polewam kilkoma łyżkami sosu pomidorowego czasami sosem polewam tylko górę zapiekanki

wstawiam do piekarnika na 30 minut i piekę w temperaturze 150 stopni chodzi o to aby smaki się wymieszały

gotowy przekładaniec podaję z resztą przygotowanego sosu pomidorowego

jest to alternatywa dla tych którzy nie mają czasu na zawijanie farszu w kapustę polecam

smacznego

    Śr. ocena: 4.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • dolidoli, 2012-01-26 09:25:13
    dolidoli
    1
    Są bardzo skacze. Polecam na ciepła kolację szczególnie zimą. Często robię więcej i resztę która mi zostaje składam do słoików i mam szybki obiad za kilka dni

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe