Zupa gulaszowa

autor: , kategoria: zupy, kuchnia węgierska , dodano: 2009-11-18
  • Zupa gulaszowa

Składniki:

Przygotowanie:

Mięso pokroić w większą (2 cm) kostkę. Łyżkę smalcu stopić, dodać posiekaną cebulę, chwilę dusić, włożyć mięso i smażyć, posypując mieloną papryką. Podsmażone mięso zalać wodą, gotować około godziny. W tym czasie zetrzeć na tarce wszystkie warzywa, usmażyć je na pozostałym smalcu, chwilę dusić, dodać do gotującego się mięsa wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ziemniaki obrać i pokroić w grubsze plasterki, dodać do zupy wraz z kminkiem. Posolić. Kiedy ziemniaki zmiękną – zupa jest gotowa.

    Śr. ocena: 4.75 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 7

Komentarze

  • Monifash34, 2010-01-20 11:52:12
    Monifash34
    1
    Prosta w przygotowaniu zupa,którą lubię.Wieprzowinę można zastąpić też wołowiną i np.piersiami z drobiu(razem).Daję też ze dwa pomidory i doprawiam na końcu majerankiem.Oprócz papryki mielonej wrzucam też zwykłą paprykę.Można zrobić też zacierkę do tej zupy Polecam.
  • kropka75, 2010-01-20 11:57:34
    kropka75
    1
    Bardzo smaczna i pożywna.

    Wersja z wieprzowiną to moja ulubiona. Chociaż drobiowa też jest dobra. Tyle że bez kminku, nie znoszę tej przyprawy. W jej miejsce dodaję innych: kopru, pietruszki, ziół prowansalskich itp. Co mi się tam złapie.
  • EwcIaKIcIA, 2010-03-09 14:58:18
    EwcIaKIcIA
    Zupę gulaszowa to znałam tylko z wersji "amino" hehe

    Ale uwielbiam kazdą zupke wiec i tej spróbuje, na pewno bedzie dobra
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem