Zielone ciasto z kiwi

autor: , kategoria: torty, ciasta biszkoptowe , dodano: 2010-07-01
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Zielone ciasto z kiwi
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Zielone ciasto z kiwi
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Zielone ciasto z kiwi
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Zielone ciasto z kiwi

Składniki:

Przygotowanie:

Na wstępie zaznaczam, że zainspirowałam się przepisem Eowina1818
http://smaczny.wizaz.pl/przepis_widok.php?id=2021
i przepisem na ciasto Shrek.

Biszkopt przygotowałam ze swojego przepisu, ale w proporcji 2/3->
http://smaczny.wizaz.pl/przepis_widok.php?id=671
(czyli z 4 jajek i 3/4 szklanki mąki i cukru).
Przekroiłam na pół. Oczywiście każdy może skorzystać ze swojego ulubionego przepisu.

Odlałam ok 1/4 butelkę soku i rozpuściłam w niej budynie, resztę soku zagotowałam. Do gotującego się soku dolałam rozpuszczone budynie i zagotowałam.
Otrzymany zielony budyń nie był jednak gładki mimo intensywnego mieszania, dlatego zmiksowałam go i był już ok.

Co istotne - nie przygotowywałam ciasta w blaszce dlatego miałam troszkę problemów z wyłożeniem mas o czym będzie dalej.

Na pierwszą warstwę biszkoptu wyłożyłam budyń. W przepisie na ciasto Shrek znalazłam, że należy wykładać gorącą masę - faktycznie bo dość szybko zastyga. Tyle, że taka gorąca z kolei trochę spływa.
Zrobiłam jednak tak, że wyłożyłam na biszkopt mniej więcej 2/3 budyniu. Potem pokroiłam kiwi na małe kawałki i poukładałam równomiernie na zielonej masie i na całość wyłożyłam pozostały nieco stężały już budyń.
Na to powędrowała druga warstwa biszkoptu.

Jedną galaretkę (agrestową) rozpuściłam w 3/4 szklanki gorącej wody. Śmietankę ubijałam i pod koniec ubijania zaczęłam stopniowo dodawać wystudzoną rozpuszczoną galaretkę.

Ubitą agrestową śmietanką pokryłam drugą warstwę biszkoptu i boki.
Boki oprószyłam też wiórkami kokosowymi dla ładniejszego wyglądu ;)

Drugą galaretę przygotowałam wg. przepisu na opakowaniu i zostawiłam w lodówce aż stężała. Potem rozdrobniłam ją i wyłożyłam na bitą śmietanę.
Gotowe.

Polecam jednak przygotowywanie ciasta w blaszce - łatwo wtedy rozprowadzić masy.
Dwa polecam drugą galaretkę robić w nieco mniejszej ilości wody, szczególnie w upały. Jeżeli będziecie normalnie wylewać ją na ciasto radzę zrobić dwie bo z jednej wyjdzie cieniutka warstwa :)

Ciasto smaczne więc polecam :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 16

Komentarze

  • SzmaragdowyKotek, 2010-07-01 23:43:59
    SzmaragdowyKotek
    Wygląda fajnie i bardzo mi się podoba, że podałaś, jakimi przepisami się inspirowałaś Ciacho ocenię, jak zrobię
    Komentarz
  • zuzaneczka, 2010-07-02 09:20:53
    zuzaneczka
    zapomniałam dopisać:
    jeżeli użyjecie budyniu z cukrem nie ma potrzeby go więcej dodawać,
    natomiast jeżeli budyń jest bez cukru to dodajcie tyle ile pisze na opakowaniu
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem