sos pieczarkowy

autor: , kategoria: sosy , dodano: 2010-07-01
  • sos pieczarkowy

Składniki:

  • pieczarki [20 dag]
  • cebula [5 dag]
  • mąka pszenna [3 łyżki]
  • śmietana [0.5 l] (1/8 litra)
  • masło
  • cytryna [1 szt.]
  • natka pietruszki [1 łyżeczka] (siekana natka)

Przygotowanie:

Przyrządzenie:
1.Pieczarki oczyścić, przyciąć trzony,opłukać pokroić w drobne cieniutkie paski
2. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę i dodać do grzybów. Wszystko zalać ¼ litra wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Następnie podprawić mąką, przyprawić solą, pieprzem i zagotować.
3.Tak przygotowany sos połączyć ze śmietaną. Można dodać 2-3 dag masła. Pod koniec przyrządzania dodać do smaku sok z cytryny i siekaną natkę pietruszki

Sosik jest pyszny:)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sos grzybowy

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką