pieczarki w cieście

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2010-07-02
  • pieczarki w cieście

Składniki:

  • pieczarki [500 g] (najlepsze będą małe pieczarki)
  • mąka pszenna
  • jajka [3 szt.]
  • olej (do smażenia taki jaki używacie)
  • sól
  • woda

Przygotowanie:

pieczarki myję,suszę ,obcinam ogonki

do płaskiej miski wbijam 3 jajka,roztrzepuję je widelcem

do jajek wsypuję około 1 łyżeczki soli

dodaję około 100ml wody

następnie stopniowo wsypuję mąkę

i wyrabiam widelcem gęste ciasto musi mieć konsystencję śmietany 12 procent(chodzi o to aby fajnie kleiło się do pieczarek a nie spływało z nich)

gdy ciasto mam już gotowe obtaczam w nim kapelusze pieczarek i smażę na gorącym oleju

takie pieczarki smakują najlepiej na ciepło

-ciasto dosalamy według własnego uznania, proporcje mąki podałam na oko ,w trakcie dodawania jej do jajek same uznacie kiedy jej wystarczy

smacznego :)

    Śr. ocena: 4.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: parówki w cieście francuskim

Komentarze

  • Sensuel, 2010-07-02 15:28:47
    Sensuel
    1
    Jadłam w ten sposób robione pieczarki i są bardzo dobre na przekąskę lub jako przystawka.Jednak,żadne "łał" to to nie jest.
  • zuzaneczka, 2010-07-02 16:52:08
    zuzaneczka
    1
    lubię, ale faktycznie tylko ciepłe są fajne,

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe