Rejestracja
Płeć: *
Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

ciasto na pizze pulchne chrupkie latwe i bez drozdzy

autor: , kategoria: pizze, kuchnia włoska , dodano: 2010-07-02
  • ciasto na pizze pulchne chrupkie latwe i bez drozdzy

Składniki:

  • mąka [2 szklanki] (najlepiej przesiac ale nie koniecznie)
  • proszek do pieczenia [2 łyżeczki] (plaskie)
  • mleko [0.5 szklanki]
  • woda [0.25 szklanki] (ciepla, przegotowana)
  • oliwa z oliwek [0.33 szklanki] (lub zmieszana z olejem)
  • sól [1 szczypta] (duza szczypta)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki w miseczce zmieszać ze sobą następnie wyrabiać rekami. Ciasto bardzo łatwo się zagniata i nie klei się do rąk, jeżeli tak jest wystarczy dodać odrobinę mąki. Następnie rozwałkować na cienki okrąg o grubszych brzegach i porobić widelcem dziurki by ciasto prawidłowo podrosło. Wstawić na 10 min w 180 stopniach samo ciasto, następnie wyjąć i nałożyć ulubiony sos i dowolne składniki. Pamiętać o przyprawach dających pyszny aromat- czosnek, bazylia, oregano... Polecam dodawac do tradycyjnego sera odrobine serow o intensywnym smaku jak ser niebieski czy cheddar. Na koniec skrapiajmy skladniki oliwa z oliwek beda soczyste i niewysuszone. SMACZNEGO!

    Śr. ocena: 4.75 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: farsz do świątecznych pierogów

Komentarze

  • marissima, 2010-07-02 16:58:29
    marissima
    -4
    DOBRE RADY I DOBRY PZREPIS
  • mjot, 2012-10-08 12:21:32
    mjot
    przymierzam się do skorzystania z pomysłu, tylko... po nałożeniu dodatków itp. na ile włożyć pizzę do piekarnika? i ile stopni? na oko?
    Komentarz
  • pepita, 2012-10-19 11:11:23
    pepita
    0
    Ciężko wystawić mi ocenę ponieważ ciasto wyszło takie jak w tytule: pulchne i chrupiące, czego się nie spodziewałam. Zabrakło mi jednak czegoś w jego smaku, może to coś co dają w cieście właśnie drożdże? Nie wiem, ale odjęłam pół gwiazdki za to, oraz drugie pół za trochę niejasny czas pieczenia. Ale skorzystam z tego przepisu pewnie nie raz
  • katrin232, 2013-04-20 16:18:14
    katrin232
    0
    Droga pepito,łączny czas pieczenia to 30 minut (informacja widoczna z prawej strony przepisu),tak więc od 30 minut odejmujemy 10 (bo tyle czasu potrzeba na podpieczenie samego ciasta) i zostaje mam 20 MINUT. Na przyszłość dokładniej czytaj przepis. Pizza wyszła mi znakomita,do ciasta dodałam trochę kminku bo lubię jego smak i zapach Od dziś tylko domowa pizza z tego właśnie przepisu. Dziękuję i pozdrawiam
  • studentkaAM, 2013-11-17 18:04:02
    studentkaAM
    0
    Całkiem dobre to ciasto o dziwo, choć trzeba uważać, żeby nadmiernie się nie przypiekło. Wyjdzie wtedy za suche i za twarde. Ale gdy tylko przypilnujemy czasu pieczenia to uzyskamy przepuszna pizze na kruchym spodzie. Nie jest to mój ulubiony przepis, ale na 4,5* zasługuje
  • CarmeLatte, 2015-11-22 20:30:41
    CarmeLatte
    Świetny przepis! Proszę autorkę o załączenie zdjęcia to będę mogła dodać do swojej internetowej książki kuchennej W razie czego-ja zdjęcie swojej pizzy zrobiłam więc mogę się podzielić
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Omlet graham z papryką i pieczarkami
  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo
  • Mniam: 32
    Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  • Mniam: 2
    Makaron w sosie śmietanowo szpinakowym z kurczakiem