ciasto na pizze pulchne chrupkie latwe i bez drozdzy

autor: , kategoria: pizze, kuchnia włoska, dodano: 2010-07-02
  • ciasto na pizze pulchne chrupkie latwe i bez drozdzy

Składniki:

  • mąka [2 szklanki] (najlepiej przesiac ale nie koniecznie)
  • proszek do pieczenia [2 łyżeczki] (plaskie)
  • mleko [0.5 szklanki]
  • woda [0.25 szklanki] (ciepla, przegotowana)
  • oliwa z oliwek [0.33 szklanki] (lub zmieszana z olejem)
  • sól [1 szczypta] (duza szczypta)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki w miseczce zmieszać ze sobą następnie wyrabiać rekami. Ciasto bardzo łatwo się zagniata i nie klei się do rąk, jeżeli tak jest wystarczy dodać odrobinę mąki. Następnie rozwałkować na cienki okrąg o grubszych brzegach i porobić widelcem dziurki by ciasto prawidłowo podrosło. Wstawić na 10 min w 180 stopniach samo ciasto, następnie wyjąć i nałożyć ulubiony sos i dowolne składniki. Pamiętać o przyprawach dających pyszny aromat- czosnek, bazylia, oregano... Polecam dodawac do tradycyjnego sera odrobine serow o intensywnym smaku jak ser niebieski czy cheddar. Na koniec skrapiajmy skladniki oliwa z oliwek beda soczyste i niewysuszone. SMACZNEGO!

    Śr. ocena: 4.75 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • marissima, 2010-07-02 16:58:29
    marissima
    -4
    DOBRE RADY I DOBRY PZREPIS
  • mjot, 2012-10-08 12:21:32
    mjot
    przymierzam się do skorzystania z pomysłu, tylko... po nałożeniu dodatków itp. na ile włożyć pizzę do piekarnika? i ile stopni? na oko?
    Komentarz
  • pepita, 2012-10-19 11:11:23
    pepita
    0
    Ciężko wystawić mi ocenę ponieważ ciasto wyszło takie jak w tytule: pulchne i chrupiące, czego się nie spodziewałam. Zabrakło mi jednak czegoś w jego smaku, może to coś co dają w cieście właśnie drożdże? Nie wiem, ale odjęłam pół gwiazdki za to, oraz drugie pół za trochę niejasny czas pieczenia. Ale skorzystam z tego przepisu pewnie nie raz
  • katrin232, 2013-04-20 16:18:14
    katrin232
    0
    Droga pepito,łączny czas pieczenia to 30 minut (informacja widoczna z prawej strony przepisu),tak więc od 30 minut odejmujemy 10 (bo tyle czasu potrzeba na podpieczenie samego ciasta) i zostaje mam 20 MINUT. Na przyszłość dokładniej czytaj przepis. Pizza wyszła mi znakomita,do ciasta dodałam trochę kminku bo lubię jego smak i zapach Od dziś tylko domowa pizza z tego właśnie przepisu. Dziękuję i pozdrawiam
  • studentkaAM, 2013-11-17 18:04:02
    studentkaAM
    0
    Całkiem dobre to ciasto o dziwo, choć trzeba uważać, żeby nadmiernie się nie przypiekło. Wyjdzie wtedy za suche i za twarde. Ale gdy tylko przypilnujemy czasu pieczenia to uzyskamy przepuszna pizze na kruchym spodzie. Nie jest to mój ulubiony przepis, ale na 4,5* zasługuje

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Kasza jaglana z kurczakiem, marchewką i mlekiem kokosowym
  • Mniam: 3
    Ratatuj
  • Mniam: 1
    Sałątka pieczarkowa
  • Mniam: 2
    Makaron Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem

Zamknij