szybkie, kruche ciasto z czym chcesz:D

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie, kuchnia polska , dodano: 2010-07-02
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! szybkie, kruche ciasto z czym chcesz:D
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! szybkie, kruche ciasto z czym chcesz:D

Składniki:

  • mąka ziemniaczana [0.5 szklanki]
  • mąka pszenna [2.5 szklanki]
  • proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
  • cukier [1 szklanka]
  • margaryna [1 kostka]
  • żółtko z jajka [4 szt.]
  • jajka [1 szt.]
  • śmietana [2 łyżki] (czasem wystarczy jedna, zależy czy ciasto jest suche czy mokre)
  • owoce sezonowe [1 kg] (świetne ze śliwkami, rabarbarem, jabłkami czy jak na zdjęciu z agrestem)

Przygotowanie:

1/2 sklanki mąki ziemniaczanej mieszamy z 2 1/2 szklanki zwykłej mąki. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier, kostkę margaryny (najlepiej wcześniej wyjętą z lodówki żeby była miękka), żółtka z 4 jaj i jedno całe jajko.
Powoli wszystko mieszamy i dodajemy ok. 2 łyżek śmietany.
Jeśli ciasto bardzo się klei to dajmy jej mniej, a jeśli jest suche to więcej. Ale fotowe i tak powinno być lekko lepkie więc nie przejmójcie się tym:)
Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę i wkładamy na jakieś 30 minut do zamrażalnika.

Foremke na ciasto (średniej wielkości) smarujemy olejem i wysypujemy mąką której nadmiar strzepujemy z formy.

Ciasto dzielimy na 2 części mniej więcej 2/3 na dno i 1/3 na wierzch. Ja wyklejam dno formy palcami, lekko posypując ciasto w formie mąką żeby nie kleiło się do rąk:)
Dno nie musi być gładkie ani równe i tak będzie przykryte owocami, tylko pamiętajmy o podniesieniu lekko brzegów. Na dno ciasta wysypujemy owoce a na wierzch ścieramy na grubej tarce reszte zamarzniętego ciasta. (Mi się nigdy nie chcę czekać więc ciasto na wierzch nie chce się zetrzeć, bo jest za miękkie więc improwizuję 'dziubiąc' kawałki ciasta i przykrywając nim wierzch:D)

Ciasto wędruje do gorącego piekarnika tj. 150-160 stopni na jakieś 45-50 minut.

Ja piekę na dolnej i górnej grzałce, bez termoobiegu, umieszczając ciasto na środkowej półce.

Po tym czasie będzie rumiane i chrupiące.

Życzę wszystkim smacznego:)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Polecany film:

Kulinarny express - Ciasto a’la Ferrero Rocher na zimno

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką