Zapiekanka makaronowa z szynką

autor: , kategoria: zapiekanki , dodano: 2010-07-03
  • Zapiekanka makaronowa z szynką

Składniki:

  • makaron penne [1 op.]
  • czosnek [2 ząbki] (duże)
  • szynka parmeńska [100 g]
  • masło [1 łyżka]
  • ser mozzarella [150 g] (starta)
  • ser parmezan [100 g] (starty)
  • pomidory [1 ] (puszka)
  • seler naciowy [1 szt.]
  • bulion [200 ml]
  • sól
  • pieprz
  • chili (przyprawa)
  • bazylia (świeża)
  • oliwa z oliwek [3 łyżki]

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotować wodę z łyżką oliwy i łyżeczką soli. Wrzucić makaron do wrzątku i gotuj przez około 10-12 minut. Ugotowany makaron dokładnie odcedzić i wymieszać z łyżką oliwy z oliwek

Na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy wrzucić posiekany czosnek. Następnie wrzucić na patelnię pokrojony seler naciowy, a po chwili dodać pomidory i szklankę bulionu. Dusić przez około 5 minut.
Na końcu wrzucić do sosu pokrojoną w kostkę(lub paski) szynkę. Doprawić solą, pieprzem i chili.

Delikatnie wymieszać sos z makaronem i przełóżyć do naczynia żaroodpornego.
Posypać z wierzchu startą mozzarellą i parmezanem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
Gdy ser się roztopi, wyjąć zapiekankę z piekarnika. Przyozdobić listkami świeżej bazylii.

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Kasia Gotuje z Polki.pl- Zapiekanka z dynią

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe