Pavlova z malinami.

autor: , kategoria: torty , dodano: 2010-07-04
  • Mniam: 7
    Mniam zdjęcie! Pavlova z malinami.
    Mniam: 7
    Mniam zdjęcie! Pavlova z malinami.

Składniki:

Przygotowanie:

Witam! To mój pierwszy przepis, pavlovą nauczyłam się robić dzięki mojej babci mieszkającej na stałe w Adelaide w Australii.

Przygotowanie:

Ubijamy na sztywno razem 6 białek, 1,5 szklanki cukru oraz budyń waniliowy. Dodajemy w trakcje ubijania szczyptę soli oraz łyżkę octu. Dzięki temu beza staje się krucha i chrupka.

Następnie na pergaminie rysujemy pomocniczny okrąg, formujemy masę i wkładamy do piekarnika na 80minut na 150stopni, włączamy wen. Po upieczeniu, lekko (aby nie pokruszyć bezy) odrywamy pergamin i zostawiamy do ostygnięcia. Ostatnio bezę robiłam wieczorem, zostawiłam w spiżarce do rana.

Po ostygnięciu czas na bitą śmietanę. Polecam śmietankę kremową łowicką 36%. Wlewamy do miski wraz z 2 łyżkami cukru (cukier opcjonalny, w zależności jaki poziom niebiańskiej słodkości chcemy osiągnąć ;) ) i miksujemy mikserem :)

Gdy bita śmietana jest gotowa wylewany ją na bezę, dekorujemy owocami. Mogą to być maliny, jagody, poziomki, truskawki, dobrze smakuje również kiwi :)

Torcik prosty w przygotowaniu, przepięknie wygląda oraz smakuje :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Sensuel, 2010-07-04 21:03:45
    Sensuel
    Jaki duży okrąg zrobiłaś?
    Wen to jest termoobieg czy coś innego?
    Wygląda zachęcająco....wypróbu ję
    Komentarz
  • zuzaneczka, 2010-07-04 21:06:08
    zuzaneczka
    dodaję do ulubionych i na pewno wypróbuję,
    w składnikach brakuje budyniu, rozumiem, że proszek dodaję do białek? (wolę się upewnić)
    Komentarz
  • CatchyKathy, 2010-07-04 21:17:58
    CatchyKathy
    Zuzaneczka, dziękuję- właśnie nie dodało mi do składników budniu: budyń ma być waniliowy bez cukru i dodaje się odrazu do białek w proszku.

    Sensuel - wen to termobieg tak, a koło formowałam na ok. 20cm średnica
    Komentarz
  • CatchyKathy, 2010-07-04 21:55:24
    CatchyKathy
    To mój pierwszy przepis, przepraszam, za małe niedociągnięcia, zapomniałam do składników dodać również malin
    Komentarz
  • ziomaska, 2013-05-02 13:47:43
    ziomaska
    super wygląda, bardzo lubię torty bezowe.
    Komentarz
  • zainspirowanaaa, 2013-09-11 21:27:22
    zainspirowanaaa
    0
    Apetyczny. Ja robiłam tylko raz pavlova i wyszła mi totalna klapa, bo beza się rozlała. Ale nie poddaje się i mam zamiar jeszcze spróbować
  • Cerisa, 2013-09-12 08:44:55
    Cerisa
    0
    ja robie ten deser latem średnio co 2 tygodnie jest super i zawsze każdemu smakuje - najlepszy z malinami a wypróbowałam już chyba wszystkie mniejsze owoce.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem