Boczniaki w panierce

autor: , kategoria: przekąski na ciepło, kuchnia polska , dodano: 2009-10-27
  • Boczniaki w panierce

Składniki:

Przygotowanie:

Boczniaki umyć, oczyścić, posolić z obu stron. Jajko rozmącić na talerzu widelcem. Boczniaki moczyć w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na silnie rozgrzanym oleju.

    Śr. ocena: 4.72 / recenzji: 9 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Ashira, 2009-12-06 14:45:48
    Ashira
    0
    Uwielbiam boczniaki przyrządzone w ten sposób. Są przepyszne... Niby nic trudnego, a naprawdę warto spróbować.
  • Taverney, 2009-12-14 20:27:51
    Taverney
    prosty, ale fantastyczny przepis na boczniaki. Ja dodaję jeszcze świeżo zmielony pieprz i panieruję podwójnie, żeby panierka dobrze się trzymała.
    Komentarz
  • beata_1988, 2009-12-17 09:51:34
    beata_1988
    3
    oj tak boczniaki w panierce pychota czasami robie jako danie obiadowe z ziemniakami tłuczonymi i surówką, najlepiej z kapusty kiszonej z jabłkiem, marchewką i odrobiną majonezu+sól, cukier, pieprz ziołowy+przyprawa do dań z kapusty. Kotlety są bardzo sycące w sam raz na nietypowy obiad.
  • angel 310, 2009-12-17 15:08:50
    angel 310
    mniam mniam przepis tani,prosty i łatwy, grzybki sycące i bardzo smaczne
    u nas w domu w ten sposób przyrządzamy też tzw czernidlaki(jako jedyni na wsi je zbieramy,tzn TZ zbiera bo ja się nie znam)
    w mojej młodości Mama robiła tak zwykłe duże pieczarki
    Komentarz
  • mk_cafe, 2010-01-03 19:16:00
    mk_cafe
    Jak dla mnie przepis zbyt uproszczony żeby dostał maksa... Ja tam zawsze do jajka dokładam mnóstwo ziół (jeśli mam świeże to rwę na małe kawałki, jeśli nie to najczęściej wybieram zioła prowansalskie plus szczypta pieprzu kajeńskiego). Podaję z dipem jogurtowym lub czosnkowym. Właśnie dodatki liczą się najbardziej! I tych w przepisie zabrakło...
    Komentarz
  • 28nana, 2010-01-03 21:25:38
    28nana
    nie daję maxa bo taki przepis już był

    jak już pisałam pod " tym innym" przepisem - radzę delikatnie posolić boczniaki po smażeniu - nie będą wówczas nieprzyjemnie twardnieć
    Komentarz
  • alkamor, 2010-01-17 19:39:44
    alkamor
    1
    UWIELBIAM!!szkoda tylko, że to taki drogi grzyb :/
  • dodaja, 2010-02-11 12:10:08
    dodaja
    1
    Przepis super i baaardzo smaczny. Zawsze to jakieś urozmaicenie od kotleta z drobiu czy schabowego. Niebo w gębie
  • mww, 2010-05-10 14:48:36
    mww
    1
    Boczniaki często zastępuję "sowami" pyszne..wręcz wyśmienite... ja kładę na chleb i jem jak kanapkę... dodatkowo dodaję odrobinę pieprzu
  • Taste, 2010-05-10 14:58:27
    Taste
    1
    Oo wprost uwielbiam boczniaki . Często robię tak jak ty. Są pyszne.
    Robię również zamiast typowej panierki ciasto naleśnikowe i w nim je obtaczam, również wychodzą pyszne .
  • ma_dzik, 2010-05-10 15:53:51
    ma_dzik
    1
    Uwielbiam boczniaki. Brakuje mi tu jednak przypraw. Warto dodać majeranek, który nie dość, że podnosi walory smakowe, to również ułatwia trawienie .
    Co do ceny boczników- owszem są drogie, jednak jeśli ktoś ma trochę miejsca i chęci może zamówić snopek 9koszt to jakieś 18-25zł) z grzybnią i samemu hodować. Polecam
  • Taste, 2010-05-10 16:01:40
    Taste
    Albo zamówić u 'producenta', wyjdzie taniej.

    Ja miałam taki snopek i nie chciały mi rosnąć. Nie każdy ma odpowiednie warunki do tego.
    Komentarz
  • paprak, 2010-05-18 19:14:48
    paprak
    2
    Obnizam pol gwiazdki za brak przypraw. Ja boczniaki przyprawiam sola, pieprzem i curry. A panieruje w otrebach pszennych wiec sa bardzo chrupiace i aromatyczne
  • marissima, 2010-06-19 19:31:24
    marissima
    można zrobić tak samo kanie tylko trzeba znać sie dobrze na grzybkach by nie pomylic z muchomorem.
    Komentarz
  • marissima, 2010-06-19 20:30:53
    marissima
    zapomniałam dodać świetne zdjęcie
    Komentarz
  • Taste, 2010-06-26 17:46:03
    Taste
    marissima, masz rację, kanie też można tak przyrządzić, są bardzo podobne w smaku do boczniaków.
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-08-28 13:29:12
    Sensuel
    1
    Uwielbiam w ten sposób przygotwane grzybki.Dawno nie jadłam,a tu gdzie mieszkam ich nie ma .Smak jednak pamiętam i tęskno mi do niego.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe