Zapiekanka z serem i pomidorami

autor: , kategoria: zapiekanki , dodano: 2009-11-18
  • Zapiekanka z serem i pomidorami

Składniki:

Przygotowanie:

Chleb pokroić w kostkę. Na gorącym tłuszczu podsmażyć chleb. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w plastry. Ser zetrzeć na tarce. Jajka ubić z mlekiem, dodać paprykę, musztardę, posolić.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, na dno wsypać grzanki, ułożyć na nich plastry pomidorów, posypać serem. Zalać mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, zapiekać 40 minut.

    Śr. ocena: 3.83 / recenzji: 9 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • cashmere, 2009-12-08 16:56:52
    cashmere
    -2
    Brzmi super, muszę ją zrobić!
  • paulina150528, 2009-12-09 20:34:54
    paulina150528
    -1
    Wygląda apetycznieAż się skusze jutro zrobic taką forme zapiekani na kolacje.
  • Asienka187, 2009-12-30 23:37:10
    Asienka187
    -2
    Wygląda fantastycznie, na pewno ją zrobie!
  • joasia2512, 2010-01-02 22:50:53
    joasia2512
    -2
    Bardzo ciekawy przepis, wart wypróbowania.
  • kropka75, 2010-01-15 13:17:43
    kropka75
    Ciekawa sprawa...
    Zrobię dziś i dam głos co to za cudo.
    Komentarz
  • kropka75, 2010-01-16 15:20:40
    kropka75
    1
    Zrobiłam i... zachwytu nie ma. Po 1 trudno to przyprawić, a w ciąży surowych jajek próbować nie zamierzam. Po 2 ten przysmażany chlebek tostowy tak czy tak zalany mlekiem rozmaka i robi się na dole taka chlebkowa ciapka. Coś jakby suchary namoczyć, mięciutkie i mokre. Nie odpowiada mi taka konsystencja zapiekanki.

    Smak (pomijając konsystencję) niezły, ale wygląda to po wyjęciu porcji tak średnio.
  • malinka118, 2010-01-16 21:15:56
    malinka118
    4
    Zgadzam się z Kropką. Nie pasuje mi rozmokły chlebek i dla gości bym nie podała, bo rzeczywiście po wyjęciu wygląda tak sobie.
  • magdaka13, 2010-01-28 17:03:04
    magdaka13
    4
    Zrobione, sprawdzone i obrzydliwe. Kompletnie nie wiem po kiego grzyba tam ten chleb? O wiele lepszy byłby ryż, czy podgotowane ziemniaki. Potrawa, która pomimo użycia sporej ilości przypraw jest mdła i nijaka, a tego rozmokłego chleba pod spodem to długo nie przeżyję. Poza tym napisano, że to na obiad, a właściwości sycące to lepsze są w najtańszej zupce z proszku. Cztery porcje wychodzą tylko dlatego, że każdy stara się wziąć jak najmniej i tylko ten co zdecydował się wziąć pierwszy jest najbardziej poszkodowany.
  • aleksaa, 2010-01-28 23:24:51
    aleksaa
    0
    zdjęcie kusiło ale na szczęście są komentarze... z tym chlebkiem to faktycznie można się przejechać
  • Berlinianka, 2010-02-26 08:49:23
    Berlinianka
    A może użyć jakiegoś normalnego chleba - czerstwego?
    Tostowy ma to do siebie, że szybko namaka :/
    Ale jak tak piszecie to nawet nie chce mi się sprawdzać xD
    Komentarz
  • marissima, 2010-06-23 12:54:29
    marissima
    0
    bardzo mi sie podoba ten przepis ciekawy ten chlebek jako spód zapiekanki
  • marissima, 2010-06-23 12:55:36
    marissima
    zawsze można ustawić piekarnik na grzanie od spodu i chlebek sę podpiecze
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem